Poradňa lekára

Mudr. Helena Leščišinová
Prim.MUDr.Helena Leščišinová
pracujem v odbore pneumológia a ftizeológia (tuberkulóza a pľúcne choroby) od roku 1985.Atestáciu v danom odbore mám od roku 1990, od tej doby pracujem vo funkcii vedúceho lekára Pokliklinického oddelenia tuberkulózy a respiračných chorôb NsP Sv.Jakuba, n.o., Bardejov.Som podpredsedníčkou Slovenskej pneumologickej a ftizeologickej spoločnosti(SPFS) a mám čestné členstvo Českej pneumologicje a ftizeologickej spoločnosti(ČPFS).
Som krajskou odborníčkou MZ SR pre odbor Pneumológia a ftizeológia,členkou Katalógovej subkomisie MZ SR pre odbor PaF,predsedníčkou Sekcie pneumológov a ftizeológov Regionálnej lekárskej komory v Prešove.Doposiaľ som zorganizovala 16 ročníkov Bardejovských dní pneumológov a ftizeológov a XIV.Kongres SPFS a ČPFS.Od roku 2008 som šéfredaktorkou odborného časopisu pre kontinuálne vzdelávanie v pneumológii a ftizeológii Respiro.

Pravidelne sa aktívne zúčastňujem odborných podujatí.V roku 2005 som napísala brožúru pre pacientov s názvom Chronická obštrukčná choroba pľúc-hrozba tretieho tisícročia.Pri príležitosti svetových dní venovaných ochoreniam dýchacích ciest prispievam k informovanosti o týchto závažných ochoreniach článkami v regionálnych novinách a vystúpením v regionálnej televízii vo forme besedy.
Som vydatá, mám 2 deti. Z koníčkov fotografovanie, cestovanie,knihy.

Odpovede na otázky v sekcii na „Poradňa lekára“

  • Františka:

    Dobrý večer pani primárka, chcela by som Vás poprosit o radu, uz asi 2 týždne mám veľmi silný suchý dráždivý kašeľ, najhoršie je to v noci , kašľem vkuse skoro celú noc, mám bolesti hrdla na pravej strane, som stale zachrípnutá, bez teploty, po tyždni kašlania 4.4.2014 – som bola aj u obv.lekárky, ale pani doktorka mi povedala, ze hrdlo mam v poriadku, poriadne ma ani nevysetrila, predpisala mi Korylan 3×1 tbl. a Aerinaze 2×1 tbl., ak mi nebude lepšie mám prísť na kontrolu o 3 dni 7.4., ale ani po užití uvedených liekov mi nie je lepšie, už som z toho kašlania uplne vyčerpaná a taktiež nemám chuť do jedla. Ďakujem

  • Renáta Ondrejášová:

    Príjemný dobrý deň!
    Pracujem ako opatrovateľka v Rakúsku, toho roku mám vačšinou ťažko chorých pacientov, momentálne mám pacientku, ktorá má vodu v pľucach
    a je hospitalizovaná v nemocnici.Zaujímalo by ma, či sa z toho dostane, keď rakuski lekari podľa mňa sú z medic. hľadiska možností na vyššej úrovni.
    čo sposobuje vodu v plucach, ako sa to lieci a co musí urobit opatrovatelka pre pacienta potom v domacom osetrovani?Ďakujem a prajem príjemný deň!

  • ján:

    chcem sa spýtať dnes som dostal do rúk výsledok RTG vyšetrenia pľúc ešte som nebol u svojho lekára ale píše sa tam hrubo zvýrazneným, že Hily : vpravo bpn, vľavo guľatý ľahko konturovaný – kalcifikovaný tieň priemer 30 mm, cez ktorý vidieť hilu – cysta ????
    Preto sa chcem spýtať čo to znamená a či je to nebezpečné prípadne čomu sa vyhýbať???

    • skalcifikovaný tien je OK, to je starý nález, ale pokial je podozrenie na cystu- mali by ju potvrdiť alebo vylúčiť- konzultovať pľúcneho lekáta alebo urobiť CT. Ideálne je napr. ak to lekár porovná so staršími snímkami, ak ste mal robené a zistí, či sa jedná o starú záležitosť (kalcifikát), alebo je to niečo nové a podľa toho sa zariadi…

  • Monika:

    Dobrý den chcela by som sa poradiť ……..mam 21 rokov prekonala som dva spontánne pneumotoraxi prvý v 18 a druhy v 21 roku života počas druheho tehotenstva. Po druhom teh som absolvovala ct. kde mi zistili buly v oboch pľucnych hrotoch absolvovala som operaciu pri ktorej mi z jednej tej horšej polovice pľuc odstranili buly mam 1,5 mesiace po operacii stale sa necitim dobre .Nevladzem zadychavam sa .Ako to môže ovplivňovať ďalej moj život môže to byť ešte niekedy dobre či naopak bude to ďalej len horšie môže s toho vzniknuť ešte niečo zlé

  • Zuzana Bytelová:

    Dobrý deň pani doktorka moja mamina má dlhodobý problém s kašlom, bola na rtg výsledok kalcifikát,všeobecná lekárka povedala,že na to lieky nie sú, poraďte mi prosím nejaký liek čo by jej mohlo pomôcť suchý kašel pretrváva.

  • Maroš Seman:

    Dobrý deň, pani doktorka, už päť dní mám neznesiteľné pichavé bolesti v hrudníku pod rebrami. Neide o PNO? Ďakujem.

  • tomas:

    Dobry den uz dlhsiu dobu mam problem s nadychnutim mam pocit tahsieho dychania ked sa musim nadychnut tak cez usta zhlboka lebo pocitujem nedostatok vzduchu ked sa nadychujem ustami mam pocit tazkosti na lavej strane hrudnika ako keby sa mi tam tahsie dostaval vzduch bol som na vysetreni kardiologa a testy boli v poriadku v com moze byt problem skusim este plucne vysetrenie nefajcim nepijem a cvicenie mi nepomaha na zlepsenie dychania s vydychom problem nemam, nadych je dlhsi ako vydych s cim moze byt problem dakujem

    • Navštívte pľúcneho lekára, urobí Vám aj dychovú skúšku aj RTG, a môže e, aj vyšetrenie, pri ktorom zistí, či máte dostatok kyslíka v krvi.
      Pacienti s pľúcnymi ochoreniami majú skôr ten problém, že sa nadýchnu normálne a nemôžu vydýchnuť…. A čo Vaša chrbtica?
      Ale vyšetrenie u pľúcneho lekára si dajte urobiť…Napíšte, ako to dopadlo…

  • Danulka:

    Preco mi pani doktorka neodpovedala?

  • ĽUdmila:

    Dobrý deň,chcem sa spýtat na výsledky testov dcery.
    FW16/28
    ASLO 313 IU/ml
    CIK 58 zvýšený
    ANA slabo pozitivni
    CD3,CD4 zvýšené hodnoty

    Pani doktorka jej povedala len že treba prisť o pol roka na kontrolu.
    Nie je to nič vážne?

  • Roman:

    Dobrý deň
    Mám 67 rokov a liečim sa na ochorenie CHOCHP mám II. štádium, užívam sprej SERETIDE Diskus 50/250, Berodual N, mám problém s vykašlávaním na ktoré užívam 3 krát denne Solmucol 200 mg, chcel by som vás poprosiť o radu, či je možnosť iného podstatne účinnejšieho lieku k ľahšiemu vykašlávaniu.
    Ďakujem.

  • Lenka:

    Dobry den prajem. Uz asi mesiac ma trapi suchy kasel. Lekar ma odoslal k plucnemu lekarovi. Urobene RTG pluc, urcena diagnoza J458, naordinovane Alvesco 2×1, astmasan 1×1, erdamed 2×1 a odoslana na spirometriu. Zaver spirometrie: FVC 81%, FEV183%, FEV1/FVC 108%, PEF 106%. Erdomed dobrany, kasel pretrvava, naordinovane sinupret. Viete mi poradit, co by mi na moj problem s kaslom pomohlo? Dakujem

    • Dobrý deň, samotný suchý kašeľ neznamená astmu,preto by ma zaujímalo či boli robené aj nejaké iné vyšetrenia mimo RTG a spirometrie…. , na základe ktorých by mohla byť astma diagnostikovaná.Lieky, ktoré ste dostali, sa dávajú pri ťažších typoch astmy, ak sú správne použité-na správnu diagnózu, sú veľmi účinné.
      Bola napr. spirometria následne zopakovaná?Mívate aj dýchacie ťažkosti? pískanie na hrudi? alergie? nádchu? kedy najviac kašlete-nad rániom, cez deň, v noci?
      Suchý kašeľ má veľmi veľa príčin-neužívate napr nejaké nové lieky od tlaku? bolesti?….

  • Janka:

    Dobrý deň,
    mám problém a potrebujem poradiť s liečbou. Mám rodinného príslušníka s dg CHOCHP -18 hod. na kyslíku, neustále má vysoké teploty nad 38 st.C a nevedia z čoho. Dlhodobo berie rôzne ATB a Prednison (z kultivácie vychádza candida a hemofilus) . Tiež mám silnú imunodeficiencie a diabetes. Kde mám vyhľadať pomoc?
    Ďakujem za odpoveď.

    • Ak z kultivácie vychádza haemophillus a canida, predpokladám, že berie cielenú ATB a protikandidovú liečbu. Zaujímalo by ma, či mal urobenú RTG snímku pľúc a ev. CT vyšetrenie.Trochu to komplikuje diabets a poruha imunity, ale správna liečba by to mala zvládnuť. Je nutné tiež zistiť, či jedinou príčinou stavu je ochorenie dýchacích ciest. Tiež je nie najlepšia kombinácia Candida-diabetes a Prednison.Je hospitalizovaný na pľúcnom alebo inom oddelení?

    • Janka:

      Ďakujem,
      je hospit. na internej JIS a má komplet vyšetrenia od RTG,CT sona, pľúc, brucha, močo-počo,mozgu,kardio, vrátane zubného, hemokultúry, všetko negat., rodina dostala informáciu, že ide o chronickú sepsu. Chceli ho preložiť na infekčné odd. ale to ho odmietlo, napriek takmer 10 dňovej intenzívnej liečbe výstupy teplôt pretrvávajú. Myslím si, že každá rada je dobrá a budem veľmi vďačná za pomoc, ide o 56 ročného muža.
      Ďakujem.

  • lubomira:

    Dobry den prosiom vas o informacie ide o mojho synovca pred tyzdnom mu dyignostikovali goodpasterovsyndrom dnes ho uviedli do umeleho spanku strasne sa o neho bojime ma 20 rokov davaju mu plazmu aka je prognoza dakujem

    • Dobrý deň,

      dúfam, že synovec sa má lepšie..
      ide o ochorenie iminologické-postihnutie obličiek-glomerulonefritída a postihnutie pľúc…
      Priebeh ochorenia, úspeh liečby a ďalší vývoj, prognóza-zavisí od základnej príčiny ochorenia,a od toho, v akej kondícii bol organizmus pacirnta pred vypuknitím choroby- či bol celkove zdravý, alebo trpí nejakým chronickým ochorením. Napíšte ev, čo je nové za posledný týždeň.Držím palce.

  • Maria Fleischerova:

    Dobry den mam takyto problem mam otca ma 76 rokov a podla mojho nazoru ma vsetky priznaky na CHOCHP….dychavicnost,kasel,hlieny,a strata hmottnosti.Otec sa pri najmensom pohybe unavy uz vobec preto nevychadza z bytu.Za posledny rok schudol cca 10kg.A teraz ten problem ,bol u svojho plucneho lekara ale ten ho stale iba posiela po vysetreniach na ktorych stale nic konktretneho nezistili,a momentalne ho po trojdnovej hospitalizacii na plucnom odddeleni odporucaju zase na internom odd pre diff dg vyrazne chudnutie.

    • Dobrý deň, podľa príznakov, ktoré ste mi popísala, svedčí ochorenie aj pre dýchacie cesty. Fajčí, alebo fajčil otec? trochu mi ale nesedí 10 kg straty váhy za rok. Pacienti s CHOCHP majú pokles váhy, ale možno menej ako 10 kg za rok.
      Predpokladám, že snímku pľúc mal urobenú.Dostal nejakú liečbu na dýchacie cesty? a aké mal výsledky dychovej skúšky-tzv. spirometriu? ?hladinu kyslíka v krvi? potrebovala by som vedieť niektoré výsledky vyšetrení, by som sa vedela vyjadriť bližšie….

  • Martina:

    Dobrý deň. Mám 16 rokov. Minulý rok v marci som bola na vyšetrení kvoli tomu, že som mala problémy s dýchaním. Povedali mi, že mám dyspnoe, zvýšený cholesterol a zvýšenú sedimentáciu. Robili mi kludové aj záťažové EKG a všetko bolo v poriadku. Problémy s dýchaním mám každý deň spolu s bodavou bolesťou na hrudníku (nie každý deň). Asi pred dvoma týždňami sa mi stalo, že sa mi z ničoho nič (bez akejkolvek fyzickej námahy) začalo zle dýchať.Začala som strašne dychčať, nevedela som sa zhlboka nadýchnuť,mala som bodavú bolesť na hrudníku,závraty,bolo mi teplo ale strašne som sa triasla, tŕpli mi zuby, mala som pocit že odpadnem, strašne som sa bála. Neviem či to s tým može súvisieť, ale mám už dosť dlho studené končatiny. Nechcem to podceňovať, preto sa Vás chcem opýtať, či je urgentné ísť k lekárovi a čo by to mohlo byť. Viem, že toto sa nevyrovná normálnemu vyšetreniu, ale chcela by som aspoň približne vedieť o čo može ísť. Vedeli by ste mi prosím pomocť? Ďakujem

  • brano:

    Dobry den p. doktorka, asi 3 tyzden mam problemy s kaslom, absolvoval som vysetrenie u praktickeho lekara a neskor u plucneho lekara. Po spirometrii mi bolo zistene nabeh na astmu bronchiale. Na spirometri som mal 77% kapacitu pluc a priebeh bol pod nulou, co mi lekarka vysvetlila,ze tam moze byt nejaky zapal. Naordinovala mi Alvesco(1davka denne) a Ventolin (podla potreby). uzivam iba ALvseco, kedze kasel stale pretrvava neviem si pomoct, vyskusal som aj rozne sirupy proti kaslu a na vykaslavanie hlienov (Stoptusin, Solmucol). Stale mam vsak pocit, ze mam priedusky zaplnene hlienom a neviem ho vykaslat. Ak aj nieco vykaslem, je to vacsinou hustobielej farby. Prosim poradte, ak mate takuto skusenost. dakujem B.

    • Dobrý večer,

      potrebovala by som niekoľko doplňujúcich informácií-Váš vek, či ste fajčiar, či nemáte alergiu, či je to iba kašeľ alebo aj iné prejavy-dýchavica, pískanie… máte voľný nos – nemáte nádchu?
      či ste mal urobené vyšetrenie hlienov-spúta, snímku pľúc, či užívate nejaké iné lieky- napr na vysoký tlak…Kašlete aj v noci? mal ste takéto ťažkosti aj v minulosti?Možno veľa otázok,ale kašeľ niekedy potrebuje viac vyšetrení …

    • brano:

      Mam 29 rokov,sportova postava, nefajciar, na alergiu som vysetreni nebol, zijem vsak v mestem plnom smogu. Zatial som nemal prejavy dychavicnosti, lekar po prvom vysetreni pocul piskani, po druhom tyzden na to, uz nepocul. nos mam volny, nadchu ani nachladeny nie som, bol som vsak medzitym ockovany proti Hepatitide A+B (mohlo by to zapricinit kompliacie).Nasledny krvny obraz bol cisty a aj test na CRP bol v poriadku.
      Vysetrenie na hlieny som nemal, snimka pluc nevykazovala nic podozrive, tlak mam 110/70, tep 50,predtym som vela sportoval. V noci ani rano nekaslem, vacsinou je to po aplikacii sirupu na kasel,ci inhalatora. V zimnom obdobi,som mal problemy s zapalom priedusiek, ale po aplikacii antibiotik som stale vyzdravel. Dakujem za odpoved B.

    • Ďakujem za doplňujúce informácie, doporučila by som alergologicko-imunologické vyšetrenie. Boli tam predsa piskoty, aj keď možno krátkodobo, spomínate zápal priedušiek v zime… Dajte si urobiť alergo vyšetrenie. Nič tým nepokazíte, ale budeme vedieť, či nie ste na niečo alergický a v akom stave je Vaša imunita…. Pozdravujem , ozvite sa … HL

    • brano:

      Dobry den p. Dr., absolvoval som alergologicke vysetrenie. Bol som vysetreny na 6 latok, z ktorych som bol alergicky na prach, pel. Hodnoty, ktorymi to ohodnotila p. Dr. boli 2, neviem,co to znamena. Na moju otazku ohladom astmy, mi povedala,ze ma vysetri,ale musim prist inokedy, pretoze, budem robit zatazovy test – beh naniekolko minut. Tak som teraz z toho uplne mimo, diskutoval som na temu astmy so 4 lekarmi, vseobecny mi povedal,ze tie hodnoty spirometrie su priaznive. Chirurg z plucneho,ze potrebujem viac testov, aby sa dala urcit astma. Alergologicka, ma pozvala na dalsie vysetrenie.Plucna lekarka, u ktorej som bol na vysetrenie, bude cakat na kontrolu.
      Inac, mam stale hlieny v hrdle a v ostatnom case som vo velkom strese, nemoze to byt neurologickeho povodu – ta moja choroba?
      Mohol by som Vam zaslat lekarsku spravu z vysetrenia, vedeli by ste mi k tomu nieco povedat? Dakujem,ze lam prijemny den.

    • Dobrý deň,

      pošlite mi správu, ak máte možnosť, môžete faxom- 0544788385
      pozriem sa a napíšem Vám HL

    • brano:

      Zial, neviem vam zaslat spravu faxom. Z mojej strany,je to momentalne mozne len mailom. Dakujem za pochopenie.Zelam prijemny den.

    • tak mi to opíšte do e-mailu… pozdravujem

  • MARTIN RJAPOS:

    Dobry den prajem chcel by som pocut vas nazor na stav v ktorom sa nachadza moja mama pred 8 dnami ju zrazilo auto tak ze doslo pri naraze k pomliazdeniu pluc mama bola pri vedomi az na traumatologii ju uviedli do umeleho spanku v ktorom je do dnes podpora dychania jej ide na 80 az 100 percent a saturacie sa pohybuju od 90 do 95 vobec sa to nemeni uz 8 dni mama ma 63 rokov a je diabeticka sme zufali a to cakanie je strasne doktori tvrdia ze musime cakat ako sa stim vysporiada organizmus dostala aj zapal achodia ju pluciari odsavat skuste sa mi k tomu vyjadrit dakujem.

    • Dobrý deň, umelý spánok je pri takýchto stavoch nutný, aby sa “šetril organizmus”.Dlžka umelého spánku a podpory dýchania je rôzna, závisí od rozsahu poškodenia- pomliaždenia pľúc, od celkového stavu organizmu- ak má diabetes, či bol dobre kompenzovaný a pod.A či neboli okrem toho aj iné poranenia. … Mamička nemá veľa rokov, tak iste má šancu sa z toho dostať. Tu ozaj sa musí čakať, nedá sa presne odhadnúť, kedy bude možné odpojiť podporné dýchanie , ukončiť umelý spánok. Zápal je komplikáciou, ktorá sa ale dostaví vo väčšine prípadov-pacient nemôže odkašľať, hromadia sa hlieny, preto je dobré, že to odsávajú. Iste robia všetko pre to, aby mamka čo mohla dýchať sama. A ja jej pri tom budem držať palce.HL

  • Monika:

    Dobry den,
    mam 21 rokov, v jeseni minuleho roku a v jari tohto roku som prekonala infecne ochorenie dychacich ciest. V jeseni to bola rinitida, kasel, po ATB a sirupoch proti kaslu choroba ustupila. V jari sa to zopakovalo s tym rozdielom, ze rinitida uz nebola, pretrvaval kasel, ktory sa liecil dvomi druhmi ATB a niekolkymi druhmi sirupov, mala som pocit, ze mi v prieduskach nieco prudi, ako keby som tam mala hlieny. Mala som bolesti na prednej strane hrudnika napravo pri hrudnej kosti, ktore spolu s kaslom pretrvavali aj po druhych ATB, v jedno rano som vykaslala aj trochu krvi (vraj to bolo len vysledkom uporneho kasla, co je dost mozne, lebo niekolko dni predtym som velmi kaslala). Vysetrenie krvi nic neukazalo, ani virologia, negativne bolo aj vysetrenie ORL, RTG dutin aj pluc. Od pneumologa som dostala Sinupret, ktory mi pomohol pri vykaslani hlienov, bolest ustupila az po 2 tyznoch. Absolvovala som vysetrenie aj u alergologa, tiez bolo negativne, aj jeho odber krvi nic neukazal. Mojim momentalnym problemom je to, ze bolest uz nepocitujem, ale stale, hlavne rano vykasliavam hlieny, niekedy su plakovite alebo hrudkovite a stale mam pocit, ze tie dychacie cesty nie su sterilne. Co s tym? Neviem kde mam zacat, kedze vysetrenia krvi mam dobre, mam pocit, ze lekari mi velmi neveria, ze mam taky problem ako mam, resp. mu nekladu velky vyznam, ale myslim, ze to neznamena nic dobre, ze to tak jednoducho nema byt. Chcem sa konecne citit zdravo a nemysliet na to, ze stale citim hlieny z dychacich ciet a ze kazde rano ich vykasliavam a uz vobec nechcem pomysliet na to ake dosledky to bude mat, ked to bude pretrvavat.
    Dakujem Vam za radu!!!
    Prajem prijemny zvysok dna!

    • mám na Vás niekoľko otázok-boli hlieny , ktoré vykašliavate, vyšetrené – ranné spútum, hneď po zobudení, pred umytím zubov…? Máte priechodný, čistý nos? nezatekajú Vám hlieny z nosa? dýchanie je teraz v poriadku? nemáte už pocit “prúdenia?”

    • Monika:

      Ved prave, ranne sputum mi vysetrovane nebolo, nos mam cisty, bez hlienov, s dychanim problem nemam. Co mi po tom vsetkom zostalo su tie hlieny, kazde rano, ale aj pocas dna, v mensom mnozstve. Pocit prudenia nemam v pokoji, aj ked je pravda, ze ked som si bola zabehat, tak sa to sice v mensej miere, ale objavilo opat, preto to zatial radsej neskusam. Stale mam pocit, ako keby mi tam nieco zostalo, po cely cas som mala pocit, ako keby som mala nieco v prieduske, nedalo sa to dostat von a je to tam. V ramci ORL lekarka vylucila syndrom zatekania.

    • základ je vyšetriť spútum, trvajte na tom- ale aby bolo ranné, tak ako som Vám napísala vyššie(prísne nalačno, ani vody sa nenapiť, ani zuby neumyť, )najlepšie vziať skúmavku domov a odkašľať ráno, akonáhle otvoríte oči, to čo sa nahromadí cez noc. Počkám na výsledok.

    • Monika:

      Dobry den, uz mi bolo urobene vysetrenie ranneho sputa s vysledkom beznej baktrialnej flory. Mam pocit, ze po pobyte pri mori sa to trocha zlepsilo, ale aj tak sa nejake tie hlieny rano najdu. Mam to teda nechat tak alebo co s tym? Vdaka za radu, pekny den!

    • dobrý deň, ja som si ešte raz pozrela všetky Vaše vyšetrenia, ktoré ste mala absolvované, aj výsledky.
      V podstate máte všetko v norme, dôležité je, že sa nanašla žiadna patologia. Ak je spútum negatíve- čo potvrdilo vyšetrenie ranného spúta, buďte kľudná. (ešte predsa jedna oázka-je množstvo hlienov ovplyvňované napr. počasím, ročným obdobím? Nemávate pálenie záhy?(tzv gastroezofageálny reflux).

    • Monika:

      Palenie zahy ma doposial nikdy netrapilo. Co sa tyka tych okolnosti, tak rocne obdobie to neovplyvnuje, pretoze to uz mam od jari a ani teraz v lete to nie je ine, mozno skor to pocasie a hlavne fyzicky stav. Teraz ked je dazdivejsie, tak je to trosku horsie, ked su horucavy, takmer to nepocitujem. Ked toho mam vela, tak sa to tiez zhorsuje. Ale aspon som rada, ze to nie je nic zle. Snad najdem nejaky sposob ako sa toho zbavit.

    • môže to byť jednoducho reakcia(určitý druh alergie) na chlad, ozvite sa občas, budeme to sledovať.Ak ma niečo napadne, ozvem, sa HL.

  • Anna ZEMANOVá, Mgr.:

    Dobry den, pani doktorka,
    mam 61 rokov, vo febr t.r som mala zapal priedusiek, s rtg aj spiro, antibiotika a ostatne podporne lieky. V maji znova prieduskovy kasel, opat antibiotika a ine, kasel ustupill. aj vykasliavanie hlienov, problem je, ze cez den je stav dost stabilizovany, aj ked som velmi zoslabnuta, ale v noci mi neda mi dychat – zobudim sa po 2 hodinach spanku a do rana uz nespim, uzijem inhalaciu atrovent, kvapky bromhexin, zodac, prieduskovy caj, termofor na priedusky, atd, nic mi neulavuje, velmi to vycerpava.
    Prosim o radu, kym podstupim zrejme dlhodobejsie imuno-alergicke vysetrenie. Vopred dakujem.

    • Je pravdepodobne, alebo isté, že Vám atrovent nestačí, ak sa zobudíte a máte ťažkosti v noci. Nočné stavy dušnosti by mohli svedčiť aj pre astmu, ale opakovaný zápal predušiek v tomto roku aj pre chronickú obštrukčnú chorobu pľúc. Mávala ste ťažkosti aj v minulosti? a čo Vám povedal lekár na spirometriu, bola v poriadku? Alergologické vyšetrenie môže pomôcť stanoviť diagnozu, ale mala by ste ho mať urobené čím skôr, ak sú však čakacie doby dlhšie, nech lekár -pľúcny prehodnotí Vaš stav, vyšetrenia a liečbu.Zbytočne sa trápite

  • Filková Terézia:

    Vážená pani doktorka!
    Mám 74 ročného otca s CHOCHP Gold III., ktorého nález CT momentálne vyzerá nasledovne:
    mediastínum dislokované dolava, v natívnom obraze bez expanzie.
    Trachea bifurkácia voľná. Vizualizované paratracheálne, parahilozne LU ni sú pat. zväčšené. Mediastin.LU sú zmnožené.Plucny parenchým-
    vpravo prítomné konsolidačné ložisko veľkosti 62,61 x 75,62 mm v segmente 3 s pleurálnou reakciou zmnožený hílus s difúznymi viacpočetnými
    nodulami rôznej velkosti 7,23 x 7,72 mm aj menšie.
    V pleurálnej dutine vpravo bez prítomnosti fluidotharaxu.
    Pľ.parenchým vľavo nie je vzdušný, atelektáza celého dolného krídla. Pľ.parenchým nie je hodnotiteľný.
    Prítomný fluidothorax vľav hrúbka lamely 62,34 mm.
    záver: atelktáza pľ. parenchýmu 1.sin fluidothorax
    difuzne MTS pl. parenchýmu 1. dx.
    zmnožené mediatinálne LU.
    Ďalej tu mám aj výsledky dnešnej krvi na kyslík:
    baro: 746,3
    hbg 15,0
    telesná teplota 37,0
    pH 7,431
    pCO 34,0
    pO2 54,9
    base excess -1,3
    base rxcess BE ecf. -2,1
    Buffer base 46,6
    HCO aktuálne 22,1
    O saturovaný 89,0
    Moja otázka by bola:
    Je na tom už veľmi zle, sotva sa hýbe, hlavne keď je veľmi dusno, parno, vzduch je vlhký, tak je to veľmi zlé s ním.
    Chcela by som sa spýtať, či máme možnosť niekde mu vybaviť kyslíkovú bombu, včera to spomínal aj Váš kolega v TV, a
    ak hej, kde, a ako?
    Rada by som sa spýtala aj to, ako to podľa tých výsledkov vidíte Vy?!?
    V roku 2008 v dec. mu diagnostikovali aj tumor, ale ten nebol vážny, to sme zdolali, nemá ani MTS aj keď na tom CT to spomínajú,
    doteraz aspoň nemal.
    Ale má aj 3 bypassy,. Teraz už začal chudnúť, asi tak 10 kíl za 3-4 mesiace, vôbec nemá skoro na nič chuť, necíti tie chute, mäso
    nemôže ani vystáť, atď. prosím Vás, povdzte mi, ako to vidíte. Aj keď ho nevidíte.
    Vrelé díky, s prianím veľa úspechov.
    Filková, Dunajská Streda.

    nemal nič.

    • Dobrý večer,
      podľa CT nálezu to vyzerá na MTS, v pravých pľúcach. Ak je takéto podozrenie, je potrebné pátrať po primárnom ložisku(napr. prostata, žalúdok…a v roku 2008 bol diagnostikovaný tumor pľúc alebo iný orgán? Bolo by potrebné urobiť bronchoskopiu-ak ju zvládne vzhľadom na bypassy a celkový stav- musí posúdiť lekár.
      Čo sa týka kyslíka, domácu liečbu kyslíkom posudzujú takzvané centrá pre DDOT(dlhodobá domáca oxygenoterapia), sú to väčšinou kliniky alebo nemocnice v krajských mestách.Za pár dní-pacient je hospitalizovaný-sa posúdi,na základe potrebných vyšetrení, či kyslík potrebuje, ak áno, vypíše sa žiadosť na zdravotnú poistovňu a potom dostane kyslík pacient domov.

  • Jozef:

    Dobry den,
    nejaky cas po biopsi pluc sa mi objavili mimo dalsich drobnejsich tazkosti na vysetrovanej strane v spodnej casti hrudnika silne palive,rezave bolesti,neskor bolest do vrchnej casti hrudnej chrbtice s obmedzenim pohybu a krcovite rezave bolesti popod oba rebrove obluky.Tazkosti nastavaju v dobe odpocinku asi po 4 hodinach.Po biopsii som uz desiaty rok.Ako sa da tych nemoznych tazkosti zbavit?Som na tom s hrudnikom daleko horsie,ako pri samotnej diagnostike sarkoidoza plúc.Dakujem

    • Dobrý deň,

      škoda, že ste mi nenapísal, na ktorej strane bola robená biopsia pľúc. Bolesti môžu, ale nemusia súvisieť s biopsiou.
      Mal ste napr. urobený ultrazvuk (USG) brušné orgány? Je potrebné vyšetriť obličky, pankreas, žlčník,,, ale môžu to byť bolesti aj zo žalúdka-sú napr. viac po jedle, alebo nalačno?
      Pokiaľ by sa vylúčili všetky iné príčiny, po biopsii by to mohli byť zrasty-
      Nemáte ťažkosti aj s chrbticou?-myslím nejaké odborníkom overené ochorenie-
      A v akom “stave” je teraz sarkoidóza, aké užívate lieky?
      Veľa otázok na Vás, ale ozaj je možno potrebné hľadať príčinu aj inde ako v samotnej biopsii. HL

  • Dagi:

    Dobrý deň pani doktorka, výsledky spirometrie boli 7O%, ošetrujúci lekár bol spokojný a liečbu ponechal tak ako je, že možno neskôr skúsia opat Daxas. Chcela by som sa ešte spýtať na chrápanie. Môj partner chrápal aj pre tým ako mu bola diagnostiková táto choroba, ale mám pocit, akoby sa to pri tejto chorobe zhoršilo.Môže to mat nejaký súvis, alebo môže to nejako zhoršovať priebeh choroby, alebo má to na svedomí choroba? Skúšala som mu dávať aj také kvapky na vankúš aj kvapky na chrápanie, ale nič a potom to už odmietal. Teraz som kúpila vankúš proti chrápaniu, ale zatiaľ tiež nič.
    Ďakujem vopred za odpoveď a prajem pekný weekend.
    S pozdravom,
    Dagi

    • výsledky spirometrie sú celkom optimistické. Čo sa týka chrápania, (čo robí väčšina chlapov) , môže byť jednak zhoršené vplyvom CHOCHP(zahlienenie, zúžené priedušky…).jednak existuje tzv. syndróm spánkového apnoe- pri ňom ale chrápanie je sprevádzané tzv apnoickými pauzami- akoby na krátku dobu prestával dýchať… čo sa týka samotného chrápania, malokedy pomôžu kvapky alebo iné špeciálne pomôcky”,niekdy je dopor. úprava mäkkého podnebia(chirurgická) a v tom druhom prípade, ktorý spomímam, je potrebné vyšetrenie v tzv . spánkovom laboratóriu. pekný zbytok víkendu a pohodobý budúci týždeň.

  • Dagi:

    Dobrý deň pani doktorka,môj partner sa lieči na CHOCHP 4 roky IV. štádium. Bol silný fajčiar, ale pri diagnostikovaní tejto choroby skončil z hodiny na hodinu za pomoci náplastí. Jeho ošetrujúci lekár mu doporučil denne 21 hod. na kyslíku, čo dodržiava. Berie Serevent 2x denne a Spiriva 2x denne. Samozrejme priebeh choroby zmenil život nie len jemu, ale aj mne, ale bojujeme statočne. Môj partner prepadol depresiám,ktoré začal kompenzovať alkoholom. Bral 2 mesiace Daxas, ale pre vedlajšie účinky – prehlbenie depresií, nespavosť, nervozita, nezáujem o okolitý svet, chudnutie, / to by až ta nevadilo, lebo má nadváhu/,ich vysadil. Okrem tohoto sa lieči na vysoký tlak a mierne zvýšený cholesterol. Priemerne 4x do roka má zápal priedušiek a asi 2x ročne je hospitalizovaný. Chcela by som vedieť, či e alkohol pri tejto chorobe nejako ovplyvňuje činnosť pľúc, alebo priebeh choroby.
    Ďakujem.

    • Dobrý deň
      veľké pozitívum je , že Váš partner prestal fajčiť. Keby sa mu podarilo prestať aj s alkoholom, určite by sa jeho stav mohol zmeniť k lepšiemu. hneď z niekoľkých príčin. Užíva serevent, ktorý môže spolu s alkoholom zhoršovať nespavosť,nervozitu… negatívne ovplyvňuje tlak,cholesterol… A alkohol mohol ovplyvniť alebo zhoršiť aj vedľajšie účinky Daxasu. Predpokladám, že depresie má pod kontrolou psychiater, bavili ste sa s ním na tému liečby alhoholizmu? Ako dlho mal depresie pred nasadením Daxasu?A čo na depresie užíva.Zaujímalo by ma, aké má hodnoty kyslíka, ak inhaluje 21 hodín denne,(niekedy aj dlhodobá inhalácia kyslíka môže spôsobiť niektoré prejavy, ktoré uvádzate- nespavosť, nervozita- inhaluje nepretržite, alebo si robí prestávky?), aké má funkčné-spirometrické hodnoty a možno by som pouvažovala nad zmenou-úpravou liečby CHOCHP(to musí, samozrejme, ošetrujúci lekár)… Urobte všetko, aby s alhokolom prestal.Držím palce, rada odpoviem, ak Vás ešte niečo bude zaujímať, alebo ak mi poskytnete viac informácií, ktoré som spomenula vyššie, HL

    • Dagi:

      Vážená pani doktorka, ďakujem za promtnú odpoveď. Neinhaluje v kuse 21 hod. denne robí si prestávku. Donútila som ho chodiť na prechádzky cca hodinu denne, ale keď má po pol hodine dosť, dá si pauzu. Hodnoty kyslíka má, tesne po odpojení z kyslíka 85-86 jednotiek, neviem, ale sú to jednotky, meria si priebežne denne klipom na prst. Hodnota časom klesá až na 76-77, potom sa už opat pripája na kyslík. Bez kyslíku vydrží max. 6 hodín, ale skúša byt aj dlhšie.Hodnotu spirometrie momentálne neviem, zajtra ide na kontrolu. Lieky na depresiu bral tri mesiace, potom skončil. Depresie vlastne vznikli po uvedomení si svojej choroby, následky, atď. Je to človek, ktorý bol velmi spoločensky, pracovne veľmi činný, no a teraz samozrejme sú veľké obmedzenia. Na druhej strane je ale veľký optimista a verí, že stav sa zlepší a tým aj jeho, resp. náš spoločenský život.
      Ďakujem Vám veľmi za Váš čas.

    • Po kontrole u lekára mi ešte napíšte aktuálne hodnoty spirometrie. A možno by stálo za pokus, ešte skúsiť aj Daxas, po určitej prestávke- možno je chyba, že prestal užívať lieky na depresiu… Počkáme na výsledky kontroly.., Pekný deň a veľa optimizmu..

  • Ján:

    Vážená pani doktorka
    Liečim sa na CHOCHP od roku 2001 som v IV štádiu ochorenia. Chodím pravidelne na kontroly k môjmu pneumológovi, na ďalšiu pôjdem tento týždeň. Momentálne užívam Euphhyllin CR N 300 – 2x denne, Formovent 12 mg – 2x denne, Ecobec 250 mg 2x denne, Atrovent N 20 mg – 4x denne, Berodual N 20 mg 2x denne. Je pre mňa tiež vhodná liečba liekom Daxas? Som fajčiar, môže mi pneumológ predpísať aj Champix?
    J.

    • Dobrý deň,

      pokiaľ nie sú známe dôvody, pre ktoré by ste nemohol Daxas užívať(tie musí zhodnotiť Váš lekár),je tento liek pre Vás veľmi vhodný,aj do kombinácie liekov, ktoré teraz užívate.
      A v prvom rade prestaňte fajčiť. Ak to nejde ináč, požiadajte o Champix, Držím palce.
      Ozvite sa, až dostanete daxas.

    • dobrý deň, Váš e-mail je nečitateľný, prosím, prepošlite ešte raz Ďakujem

  • František:

    Dobrý deň,
    som niekoľkoročný alergik na prach a roztoče, liečba fixitom, resp. telfastom. Po dlhotrvajúcom kašli stanovená dg CHOCHP, s ktorou sa neviem stotožniť. Moja otázka,:
    - môže byť dýchavičnosť na psychickom podklade? (Dá sa to rozlíšiť?)
    - dýchavičnosť spôsobnená vekom?
    - dýchavičnosť z nedostatočnej fyzickej kondície?
    - dá sa so 100% istotou určiť diagnoza CHOCHP?

    • aby som Vám mohla bližšie odpovedať, potrebovala by som doplniť nejaké informácie.
      kedy Vám bola stanovená CHOCHP, v akom veku, či ste niekedy fajčila- alebo pracovala v škodlivom prostredí…
      ak máte alergiu a kašeľ, či bola vylúčená astma… Máte iba kašeľ alebo aj dušnosť, ak áno, či je v klude alebo po námahe,
      Dýchavičnosť na psychickom podklade môže byť vyvolaná, ale musia sa vylúčiť ostatné príčiny, podobne je to s vekom,
      aj nedostatočnou kondíciou. Dá sa to vyšetreniami odlíšiť.
      Diagnoza CHOCHP sa dá určiť, je potrebné niekoľko vyšetrení, anamnéza, funkčné vyšetrenia, fajčenie,samotné klinické prejavy a pod. Čo užívate s liekov na CHOCHP?Napíšte mi viac informácií. Ďakujem

  • Z.Plassova:

    Zacala som Daxas uzivat ale neviem mam zaujimave vedlajsie ucinky,zvysi sa mi tlak ,a aj psychika robi svoje ,nervozita ,strach.Uzivam lieky na depresiu ma to nejaky vplyv?Ak mi mozte poradit budem rada.dakujem

    • Pri liečebe Daxasom sa môžu objaviť -medzi možnými vedľajšími účinkami aj psychické poruchy:napr. nespavosť,úzkosť,nervozita,a depresie.
      Spolu s Vašim lekárom by ste mali zvážiť prínos a riziko- podľa dorterajších ohlasov pacientov sú vedľajšie účinky väčšinou prechodné a ustúpia.
      Vy ale udávate, že užívate lieky na depresiu.(dlhšie, alebo iba počas liečbu daxasom?)Ak sa Vaše psychické ťažkosti zhoršuju.,je potrebné zvážiť ďalšie užívanie.
      Ešte by bolo dobre zhodnotenie ostatnej liečby -liekov na tlak a antidepresívnu liečbu.-aby sa navzájom nevylučovali.
      A pozorujete zmenu v ťažkostiach s dýchacími cestami? Lebo to je veľmi dôležité,aj z toho psychického hľadiska, či sú nejaké pozitívne zmeny,ale iba tie negatívne -psychické. Oznámili ste Vaše vedľajšie účinky lekárovi, ktorý Vám daxas ordinoval?

    • Pri liečbe Daxasom sa môžu objaviť -medzi možnými vedľajšími účinkami aj psychické poruchy:napr. nespavosť,úzkosť,nervozita,a depresie.
      Spolu s Vašim lekárom by ste mali zvážiť prínos a riziko- podľa doterajších ohlasov pacientov sú vedľajšie účinky väčšinou prechodné a ustúpia.
      Vy ale udávate, že užívate lieky na depresiu.(dlhšie, alebo iba počas liečbu daxasom?)Ak sa Vaše psychické ťažkosti zhoršuju.,je potrebné zvážiť ďalšie užívanie.
      Ešte by bolo dobre zhodnotenie ostatnej liečby -liekov na tlak a antidepresívnu liečbu.-aby sa navzájom nevylučovali.
      A pozorujete zmenu v ťažkostiach s dýchacími cestami? Lebo to je veľmi dôležité,aj z toho psychického hľadiska, či sú nejaké pozitívne zmeny,ale iba tie negatívne -psychické. Oznámili ste Vaše vedľajšie účinky lekárovi, ktorý Vám daxas ordinoval?

  • ing Kadlečková Kamila:

    Dobrý deň,
    mám 77 rokov a obezitu najvyššieho stupňa podla BMI (115 kg ).Liečim sa na vys.krvný tlak a zvýšenú cukrovku.Všetky krvné testy mám v norme až na cukor (6,2 – 7,8) Obezitu mám dedičnú(babka 130 kg,mama130 kg,všetky sestry tiež.)Nikdy som nefajčila ,len moj muž bol chronický fajčiar ,ale zomrel na infarkt pred dvadsaťimi rokmi.Moj problem je v tom,že keď prejdem 50 m,musím sa zastaviť,vydýchať a potom v pohode pokračujem ďalej do ďalších 50 m.Dýchavicu mám pri výstupe po schodoch,pri dvíhaní ťažkých bremien.Chcela by som vedieť Váš názor,či to je obezitou (ako mi všetci hovoria alebo to môže byť obštrukcia plúc.Nikdy som nemala ťažkosti s plúcami, a srdce po vyšetrení mám vraj silné a zdravé.Pri sklonení k zemi sa mi ťažko dýcha.Zaujíma ma Váš názor,za ktorý ďakujem.

    • Dobrý deň, pani Ing.Kadlečková

      Vaše ťažkosti môžu súvisieť s váhou, ale je rozhodne potrebné to potvrdiť alebo vylúčiť.Ak je srdce v poriadku(čo je velmi dobré), skutočne je potrebné vylúčiť
      pôvod Vašich ťažkostí v dýchacích cestách.Obštrukciu(alebo inú funkčnú poruchu) možno zistiť funkčným vyšetrením(spirometria).V prípade takýchto ťažkostí zvyykneme robiť RTG snímku hrudníka, vyšetrenie krvných plynov-podľa aktuálneho a funkčného stavu,ev.ďalšie vyšetrenia.
      Navštívte pľúcnu ambulanciu, ak im poviete o svojom probléme, urobia Vám potrebné vyšetrenia.
      Ak ste tak už urobila, zaujímali by ma výsledky.prajem pekné jarné dni

  • Juraj:

    Prievidza , 30.04.2011

    Vážená pani primárka,

    poprosil by som Vás o odborné stanovisko na tému Daxas a hyper(hypo)tyreóza, teda vplyv užívania Daxasu na funkcie štítnej žľazy.
    Popri liečbe na CHOCHP sa liečim aj na hypertyreózu.

    Vopred Vám ďakujem za odpoveď.
    S pozdravom

    Juraj z Prievidze

    • Dobrý deň, pán Juraj,

      poprosila by som Vás o doplnenie informácie, v ktorom štádiu máte CHOCHP, čo všetko užívate, aké lieky, aj aká je Vaša liečba hypertyreózy.Ďakujem.

    • Pri Daxase nie je popisovaný vplyv na štítnu žľazu, ani na ochorenie štítnej žľazy,ani neovplyvňuje lieky na toto ochorenie.
      Je však potrebné sledovať váhu a ev.hnačky(ktoré ale môžu byť aj prejavom pri nedostatočne liečenej hypertyreóze.

  • Martin Kovac:

    Pan doktor mi predpisal Daxas.Poucil ma, ake mozu byt nepriaznive ucinky.Nic z toho sa u mna neobjavilo, iba som mal bolesti hlavy.Bol som aj u neurologa, tam bolo vsetko v poriadku. Lekar mi povedal,nech skusim uzivat liek kazdy druhy den.Hlava ma boliet prestala.Staci dalej uzivat kazdy druhy den predpisany liek alebo mam znovu navstivit lekara?Beriem liek po jedle a traviace tazkosti som zatial nemal. Vaha sa mi nezmenila(uzivam Daxas 5 tyzdnov)Za Vasu odpoved vopred dakujem a prajem pekne sviatky.Martin K.

    • Dobrý večer,pán Martin,
      bolesti hlavy patria medzi možné vedľajšie účinky liečby Daxasom, väčšinou sú prechodné.Vo vašom prípade je dôležité, že po neurologickej stránke je všetko v poriadku.Užívate liek každý druhý deň a udávate, že Vás hlava prestala bolieť.Predpokladám teda, že Vás nebolí ani v ten deň, keď ho užijete.Určite znova navštívte Vášho lekára, ktorý Vám liek ordinoval, prehodnotí Vaše ťažkostí a poučí Vás.Nenašla som žiadne informácie o možnosti užívať liek každý druhý deň, ale určite sa na to pozriem, a ešte sa Vám ozvem.A zaujímalo by ma, či ste postrehol nejaké priaznivé účinky, čo sa týka ťažkostí zo strany dýchacích ciest.

  • Michal Revák:

    Dobrý deň,

    sledujem stránku http://www.pluca.sk

    užívam daxas 2 mesiace, mám III.štádium ochorenia CHOCHP.
    Znášam ho velmi dobre, a to by som chcel odkázať aj tým, ktorí sa zajímali o vedľajšie účinky.

    trochu ma na začiatku bolela hlava, ale súčasne som mal pocit, akoby sa mi rozťahoval hrudník- akoby som nasával nový vzduch.
    Už po 2 mesiacoch je moja dušnosť hlavne po námahe menšia, dostal som aj novú chuť vykonávať ľahké práce.A keď užívam tabletku, menej si uvedomujem svoje ochorenie. Ale spraye som nevynechal, tak ma poučil pľúcny lekár.
    A môj lekár mi povedal, že mám trochu lepšie dychové skúšky. Môžem vám napísať častejšie?Rád by som spoznal názory iných pacientov, ktorí to užívajú.Môj známy má doma kyslík, mohol by užívať tento liek tiež?

    Ďakujem za odpovede
    Michal Revák

    • Dobrý večer,

      som rada, že sa aj Vy chcete podeliť so svojimi skúsenosťami s daxasom. A hlavne ma teší, že Vám pomáha, dúfajme, že to takto bude ďalej. Robíte veľmi správne . že ste nevynechal ostatnú liečbu( inhalačnú – “spraye”), dodržiavajte pokyny lekára a bude dobre. Váš známy, ktorý užíva kyslík, by mohol Daxas užívať, liek je určený na III. a IV. štádium CHOCHP
      a pacienti na kyslílu sú obyčajne vo IV.štádiu. Vhodnosť daxasu však musí posúdiť odborný lekár-pneumológ, ktorý sa o Vašho známeho stará.On pozná jeho zdravotný stav a prípadné iné ochorenia, ktorými trpí, a môže rozhodnúť o tejto liečbe.Samozrejme, môžete napísať a pýtať sa kedykoľvek, budem rada, a iste aj iní pacienti, ak nám občas dáte vedieť svoje skúsenosti s Daxasom.

  • Kristína:

    Dobrý večer! Manžel sa lieči na CHOCHP, mám otázky: 1. Môže mať DAXAS vedľajšie účinky? Aké?
    2. Aké vyšetrenia pri CHOCHP sú doporučené?
    Ďakujem!

    • Dobrý večer

      Pri užívaní lieku Daxas, podobne , ako pri všetkých liekoch, sa môžu objaviť vedľajšie účinky. Pri Daxase je potrebné spomenúť na začiatku liečby možné hnačky, úbytok váhy, sú prechodné, väčšinou po niekoľkých dňoch ustúpia, ďalej môžu byť bolesti hlavy, nespavosť- ,aj zmeny správania, tie sú ale veľmi vzácne, závisí aj od toho, aké iné lieky pacíent užíva.Užívanie lieku nie je závislé na príjme potravy, a (aj podľa skúseností ostatných pacientov, ktorí ho užívajú), je dôležité, aby bol liek zapitý dostatočným množstvom tekutiny.Je dôležité o všetkých nežiadúcich prejavoch informovať lekára, ktorý liek ordinoval- už aj pri podozrení na možný vedľajší účinok. Ak nie ste si istý, radšej sa spýtajte, aby ste niečo neprehliadli.K druhej otázke: Pri CHOCHPje potrebné v pravidelných intervaloch-ako často, určí odborný lekár-kontrolovať zdravotný stav, spirometriu – dychovú skúšku,podľa štádia ochorenia a stavu sa ordinujú ďalšie vyšetrenia-krvné skúšky, vyšetrenie hlienov, RTG snímka hrudníka(podľa potreby- rozhodnutia lekára),a keďže napr. Daxas sa užíva v III.a IV. štádiu ochorenia, čiže ťažkých štádiách, je potrebné vyšetrovať aj hladinu kyslíka v krvi, tzv.krvné plyny, či pacient nepotrebuje kyslík.O frekvencii a potrebe jednotlivých vyšetrení rozhodne lekár individuálne podľa stavu pacienta. Pacienti v týchto závažnejších štádiách ochorenia majú väčšinou aj iné ochorenia- napr. ochorenia srdca, cukrovku a pod., je nutné liečiť a pravidelne kontrolovať aj všetky tieto ochorenia.Aj na základe ostatných ochorení sa rozhodujeme, ktoré vyšetrenia si dáme pre pacienta s CHOCHP urobiť.

    • Dobrý večer

      Pri užívaní lieku Daxas, podobne , ako pri všetkých liekoch, sa môžu objaviť vedľajšie účinky. Pri Daxase je potrebné spomenúť na začiatku liečby možné hnačky, úbytok váhy, sú prechodné, väčšinou po niekoľkých dňoch ustúpia, ďalej môžu byť bolesti hlavy, nespavosť- ,aj zmeny správania, tie sú ale veľmi vzácne, závisí aj od toho, aké iné lieky pacíent užíva.Užívanie lieku nie je závislé na príjme potravy, a (aj podľa skúseností ostatných pacientov, ktorí ho užívajú), je dôležité, aby bol liek zapitý dostatočným množstvom tekutiny.Je dôležité o všetkých nežiadúcich prejavoch informovať lekára, ktorý liek ordinoval- už aj pri podozrení na možný vedľajší účinok. Ak nie ste si istý, radšej sa spýtajte, aby ste niečo neprehliadli.K druhej otázke: Pri CHOCHPje potrebné v pravidelných intervaloch-ako často, určí odborný lekár-kontrolovať zdravotný stav, spirometriu – dychovú skúšku,podľa štádia ochorenia a stavu sa ordinujú ďalšie vyšetrenia-krvné skúšky, vyšetrenie hlienov, RTG snímka hrudníka(podľa potreby- rozhodnutia lekára),a keďže napr. Daxas sa užíva v III.a IV. štádiu ochorenia, čiže ťažkých štádiách, je potrebné vyšetrovať aj hladinu kyslíka v krvi, tzv.krvné plyny, či pacient nepotrebuje kyslík.O frekvencii a potrebe jednotlivých vyšetrení rozhodne lekár individuálne podľa stavu pacienta. Pacienti v týchto závažnejších štádiách ochorenia majú väčšinou aj iné ochorenia- napr. ochorenia srdca, cukrovku a pod., je nutné liečiť a pravidelne kontrolovať aj všetky tieto ochorenia.Aj na základe ostatných ochorení sa rozhodujeme, ktoré vyšetrenia si dáme pre pacienta s CHOCHP urobiť

  • andrea:

    otec sa lieči na chochp 2. štádium, aj tak môže užívať ten nový liek daxas ? dakujem

  • Z.Plassova:

    Dakujem za odpoved.
    Liecim sa na COPD uz niekolko rokov.Liecba-Spiriva,Seretide.Berodual.,a smozrejme pri zachvatoch kortizon.
    Respikur bol vysadeny ako nevhodny pre dlhodobu liecbu.
    Kyslik ten mi vadi najmenej uz som si zvykla ale opakujuce sa zapaly a caste hospitalizacie aj 3-4x rocne velmi nepotesia.Vsetko som skusala nejake studie ale nehodila som sa a na transplantaciu ma tiez nezobrali -vekom sa nehodim
    A tak snad ten novy liek mi dava nejaku nadej na zlepsenie.
    Dakujem.

  • Mariana:

    Dobrý deň,chcem len doplniť,užívam Atrovent 4X2 vdychy už dlhodobo,niekolko rokov a robí mi velmi dobre.Ale tieto ťažkosti s hrdlom mám len od tej doby,čo užívam Micardis.Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    • Ťažkosti s hrdlom nepatria medzi bežné vedľajšie účinky Micardisu.Určite však tieto problémy nepodceňte.Obráťte sa na svojho praktického lekára za účelom základného vyšetrenia hrdla,ak bude potrebné aj krčné-ORL vyšetrenie, príčiny môžu byť rôzne.Ak by to ozaj mal byť Micardis, je nutné informovať lekára, ktorý Vám ho ordinoval.Nakoniec, nie je vylúčené,že to môže byť aj dlhoročným užívaním inhalátora,alergiou a pod. Rozhodne o ťažkostiach informujte lekára.

  • Mariana:

    Dobrý deň,liečim sa na CHOCHP,ale zároveň mám aj zistenú hypertenziu.Odkedy som začala brať liek Micardis,tak mávam stále nádchu a zápaly hrdla a som stále zachrípnutá.Môže to súvisieť s týmto liekom?Ďakujem pekne za odpoveď.

    • Dobrý deň,

      Napísala ste, že sa liečite na CHOCHP a nasledne ste opísala Vaše ťažkosti a liečbou Micardisom.Nenapísala ste mi však, aká je Vaša liečba CHOCHP. Prosím doplňte, čo užívate.

  • Z.Plassova:

    mam uz 5 rokov COPD som zavisla na kysliku bez kysliku ani krok.Docitala som sa ze od dnes je na trhu novy liek .Velmi by ma zaujimal nazov toho lieku aby som sa mohla tu o nom informovat.
    nezijem na Slovensku ale poistovnu mam aj Slovensku

    • Od 1.4.2011 je v SR dostupný nový liek na liečbu CHOCHP. Je určený na ochorenie v III. a IV. štádiu,
      teda aj pre pacientov, ktorý sú na kyslíku( z dôvodu CHOCHP). Liek sa nazýva Daxas, je to tabletová forma, 1x denne. O možnostiach liečby sa informujte u lekára, ktorý Vás na CHOCHP lieči, prípadne mi napíšte, aká je Vaša aktuálna liečba CHOCHP. Na stránke http://www.pluca.sk nájdete informácie odborné,ale praktické rady Vám dá lekár

  • egrecka:

    Prosim Vas, v TV novinach na Markize bola reportaz, ze od aprila ide na trh novy liek. Viete mi o tom povedat viac? dakujem

    • Od 1.4. je na trhu nový liek na liečbu Chronickej obštrukčnej choroby pľúc( CHOCHP). Je určený na uvedené ochorenie v III. a IV. štádiu,jedná sa o liek Daxas, je v tabletovej forme, dávkovanie 1x denne. Viac informácií si môžete pozrieť aj na stránke http://www.pluca.sk, kde sú informácie o CHOCHP, alebo Vám ich podá lekár, ak sa na CHOCHP liečite. Alebo napíšte, ak máte záujem o viac informácií.

  • oktavian:

    Mila Helenka,

    dufam, ze som prvy, sice byvaly fajciar ale zatial bez priznakov. Tesim sa na stretnutie

    oktavian

  • Vavák:

    dobry den,chcem prestat fajčit.prosim,kde je nejake odvykacie centrum v Petržalke?alebo,akelieky su na to?dakujem

    • Presnú adresu na odvykacie centrum v Petržalke Vám zistím,(som mimo Bratislavy), existujú tablety na odvykanie fajčenia, napr. Champix, žuvačky a pod. V prvom rade je potrebná pevná vôľa, rozhodnutie.Skúste prestať fajčiť už dnes. Ako pľúcny lekár denne vidím následky fajčenia.Ak prestanete ,Vaše pľúca ešte majú šancu. Držím palce!

    • V Petržalke je odvykacie centrum-poradňa pre fajčiarov na adrese:
      Regionálny ústav verejného zdravotníctva
      Ružinovská 8
      820 09 Bratislava 29
      Navštívte ich.Držím palce.

  • Dobrý deň,
    Zaujímalo by ma, či už máte v liečbe pridaný Daxas.a ako sa máte….
    Ďakujem

  • Dobrý deň,
    Daxas je určený na liečbu chronickej obštrukčnej choroby pľúc v III, a IV. štádiu ochorenia.
    Pokial je to iba fibróza, nie je daxas indikovaný, a taktiež je potrebné zvážiť užívanie lieku pri dlhodobej liečbe Prednisonom.
    Ste vedený aj ako chronická obštrukčná choroba pľúc alebo iba fibróza? užívate na dané ochorenie aj niečo iné, alebo iba Imuran a prednison? (a ako dlho už prednison užívate?)

  • Pacientov s Daxasom pribúda, takže získavame stále viac informácií,aj zo zahraničia. Tie vedľajšie účinky sa objavujú väčšinou už prvé dni, u Vášho manžela pomerne neskoro,-po 11 dňoch. Aj kladné učinky sa obyčajne neprejavia od prvého dňa, tie ťažkosti u pacientov trvajú dlhodobo, väčšina je toho názoru, že vydržať, postupne sa tratia nepriaznivúé učinky a prevyšujú tie pozitívne. Je to individuálne. Ale ak sa objavili viaceré naraz, dobre, že ste vynechali. Ja by som možno skúsila-samozrejme po porade s lekárom, ktorý má manžela v starostlivosti, ešte raz- niektorí skúšajú polovičnú dávku, alebo užívať ob deň. Ono to v doporučeniach priamo napísané nie je, ale niektorí práve takto prekonali nepriaznivé účinky. A tí, ktorí nemajú vedľajšie účinky, alebo ich prekonali, vo väčšine dosiahli úspech najmä v zmiernení dušnosti.

  • Máte bronchiektázie vrodené, alebo získané?Kedy a ako ste ich mala diagnostikované? Samotné bronchiektázie nemusia viesť k CHOCHP. ste mladá, veľmi dobre je že nefajčíte, športujete-to je veľmi dôležité. Dôležité je, tiež, aké máte pľúcne funkcie, predpokladám, že v poriadku, ak chirurgg posúdil, že nie je potrebné ich chirurgicky riešiť.Žite normálnym životom, sajte si občas skontrolovať spútum(hlieny), spirometriu, a nepodceňujte prechladnutia, infekty.

  • Píšete, že máte CHOCHP II v klude. Nepokladala by som ju za celkom ” v kľude” pri ťažkostiach, ktoré popisujete-kašeľ a sťažené vykašliavanie. -možno theoplus nie je postačujúci, … zápaly mávate stále na jednej strane, alebo sa to objavuje na oboch?.Zaujímavý je ten Váš 8 mesačný cyklus. Mal ste robené napr CT vyšetrenie(vylúčiť napr. tzv bronchiektázie-rozšírenie priedušiek), alebo tzv atypické zápaly..(virus, mykoplazma , chlamydie), neviem, č všetko , ake vyšetrenia ste mal doposial robené, ale určite by bolo potrebné najsť prvotnú príčinu (nebol ste v kontakte s infekčným ochorením? )

  • Ten Váš problém by mohol byť práve v tom zatekaní z nosa… Čo Vaše dutiny? Napíšte mi Vás posledný krčný nález a čo užívate z liekov.

  • Dôležité a nepriaznivé sú spomínané dosť časté zápaly dýchacích ciest. Od akého veku sa opakujú?Sú viazané napr. na ročné obdobie.?Počas zápalov mávate aj sťažené dýchanie?Okrem spirometrie by určite mali byť vyšetrené hlieny, základné laboratorne vyšetrenia, ORL- či nie sú na vine aj horné dýchacie cesty. a može to byť aj určitý druh alergie- imunoalergologické vyšetrenie.

  • Pohyb jednoznačne áno. koľko vládze, aj keď len pár metrov, ale opakovane, po troche si pridávať. Aj keď sa udýcha-postojí , oddýchne. nemusí sa ponáhľať, ani chodiť do kopca… lebo, ako píšete, zleniveju svaly, aj tie dýchacie .Nový liek-Daxas- je určený aj pre tie najťažšie štádiá ochorenia CHOCHP,teda to, ktoré má Vaša mamička, určite by som vyskúšala. Je to momentálne, dá sa povedať, v liečbe posledná šanca na zlepšenie.Niektorí práve udávajú zlepšenie fyzickej kondície a zmiernenie dušnosti. Chce to nejaký čas, obyčajne udávajú po 2-3 týždňoch, je to individuálne, za pokus by to stálo.

  • Nemala by ste mať až takú vysoku sedimentáciu, pokiaľ nie je akútny zápal.ak sú v “klude”, že nie je akútny infekt, nie je dôvod na takúto sedimentáciu. Čo na to Váš imunológ? a odkedy máte takéto hodnoty sedimentácie? ako dlho?

  • Srnová Jarmila:

    Dakujem pekne, zvysenu redimentaciu mam asi 3-4 roky ako som zacala mat problemy s kaslom, mavala som caste asi 1-2 dnove febrility asi do 39 stupnov, vacsinou ma obvodny lekar snazil preliecit antibiotikami, a potom som bola postupena na alergologiu-imunologiu.Teraz som v pohode, az na sedimentaciu, crp aj aslo mam OK. Je vraj este predpoklad ,ze moje krvinky su ineho tvaru a velkosti a preto ten vysledok, ale hematologom to potvrdene nebolo.V Bratislave na hrud.chirurgii mi povedali,ze ta sedimentacia moze byt pri bronchiektaziach. Nechcela by som nieco zanedbat do buducna.Budem si to obcas kontrolovat, a dalej v opatere imunologa.
    Dakujem Vam pekne za Vas nazor a prajem vela uspechov a spokojnych ,,zdravych” pacientov.

  • Ja si myslím, že takéto výrazné ťažkosti, ako popisujete, nie sú po bežnej biopsii na mieste. (čo Vaša chrbtica?). Ohľadom možnosti uvolnenia zrastov je možné jedine skonzultovať s hrudným chirurgom(ak Vás to bolí vnutri, alebo ak bolia aj samotné jazvy,”zvonku” tu by zase mohol poradiť kožiar… (trochu ťažko mi je poradiť, ak nemám o Vašom stave a presnejšie diagnoze .Niekedy výrazne pomôžu rehabilitačné techniky, procedúry.

  • Je dôležité, že sa teraz cítite dobre, ale ako sama píšete, kontrolujte si to. Prajem veľa ZDRAVIA. HL

  • Tuotropium je na našom trhu v dvoch formách-ako inhalačné kapsle- vkladajú sa do strojčeka- je to jednoduché, a vo forme tzv Respimat, to je zase inhalátor-al účinná látka je tá istá. Je vhodný aj pre Vás, je od II.-po IV- štádium ochorenia. Má(ako tememr všetky lieky) isté obmedzenia,(napr. ochorenie prostaty), ale to sa poraďte so svojím pľúcnym lekárom.Má veľmo dobré účinky a dobre sa znáša. Môže sa kombinovať aj s tou liečbou, ktorú máte teraz. A ak máte najťažšie štádium ochorenia, a píšete že mávate aj zlé dni, možno by stálo za úvahu mať doma kyslík- podľa výsledkov krvných plynov…
    (skúste mi napísať Vaše spirometrické hodnoty a hodnoty kyslíka v krvi (ABR, krvné plyny),ak máte k dispozícii.

  • na doplnenie predchádzajúcej správy- na Slovensku je posledné mesiace na trhu aj úplne nový liek na III. a IV. štádium ochorenia chronickou obštrukčnou chorobou pľúc-volá sa DAXAS, je to tabletka, počkám na Vaše aktuálne výsledky.

  • Ahoj, Vierka a Stano,
    Postupne hľadám čo najviac informácií na otázky, ktoré si položil,/ťažké), obrátila som sa som sa aj na kolegov v zahraničí,
    po spracovaní otázok sa ozvem. Pekný víkend HL

  • Dobrý deň, nenapísal ste mi,-potrebovala by som vedieť – ako dlho užívate Prednison a či je to na CHOCHP, alebo iné ochorenie. Ak na CHOCHP, možno skúsiť postupne vysadiť, verím, že efekt daxas sa dostaví.
    Euphyllin zatial ponechajte, následne sa uvidí. Aká je Vaša ďalšia liečba CHOCHP? O liečbe Lagosa sa musíte poradiť s lekárom, ktorý V8m tento liek ordinoval, závisí od toho, aké je poškodenie pečene, ale pp. je potrebné v liečbe pokračovať. Tevazol by som ponechala.Prajem dobrý liečebný efekt Daxasom.

  • Dobrý deň, chlamyia pneumoniae spôsobuje ochorenia dýchacích ciest-akútne infekty, aj zápal pľúc… vo všetkých vekových kategoriách. Jej výskyt sa potvrdzuje z krvi.Zisťujú sa hodnoty- z ktorých sa zistí, či sa jedná o ochorenie, ktoré prebieha teraz, alebo či už bolo ochorenie prekonané.Liečba je dlhodobejšia, nestačí bežná liečba antibiotikom ako pri prechladnutí,/ a je potrebné sledovať hladinu protilátok..
    Ak máte malé deti, bolo by rozumnejšie, aby teraz neboli v priamom kontakte s chorým-píšete, že je u neho chlamydia vysoko premnožená, poradte sa s lekárom, či sa jedná o prekonané ochorenie, alebo aktívne-to je pre Vás dôležitá informácia z dôvodu ďalších kontaktov detí s chorým.

  • ťažko mi je takto Vám poradiť-odovedať.Nestalo sa Vám to nikdy predtým? ak sa to dostavilo v suvislosti s jedlom, pravdepodobne je to záležitosť tráviaceho traktu-pažerák… Ak by ste niečo bola vdýchla-alebo sa “zaseklo” , to máva dramatickejší priebeh, a by ste 3 dni nevydržala.Určite navštívte lekára, ak ste tak ešte neurobila,pravdepodobne bude potrebný aj gastroenterolog. Nemala ste úraz? Dýcha sa Vám dobre, alebo nedráždi Vás na kašeľ?

  • Čo sa týka operácie,ak by bola možná, alebo potrebná, určite by ju už urobili, transplantácia v takomto stave nie.
    Tu ozaj hrá čas, ako sa organizmus vysporiada, pomliaždené pľúca sa musia “spamätať”. Viem, že veľa odborného som Vám takto neporadila, je to jednak ťažké takto na diaľku, keď nemám viac informácii o mamičke, ale musíte veriť.A stále platí, že držím palce. HL

  • dobrý deň, pán JUlius-prečitala som si opakovane Vaše ťažkosti a všetko, čo ste doposial absolvoval.Ako uvádzate aj Vy, trochu mi tam v klinike chýba kašeľ.pacienti v CHOCHP veľa kašlú, vykašliavajú,prvým príznakom je nadprodukcia hlienu.Ako sa v8m dýcha v kľude?Ako to nakoniec dopadlo s tými bielymi bodkami na pľúcach? – v Kvetnici, čo to vlastne bolo?A spomínate málo kyslíka v krvi. Zaujímala by ma konkretna hodnota, pretože s tým súvisí aj Vaša otázka ohľadom domáceho inhalačného prístroja-sú určité kritériá, ktoré musia byť splnené… Ako znášate daxas?
    čosa týka nádchy- vodnatj sekrecii z dutín-iba počas dýchavice?… mohol by to byť určitý prejav alergie-kedy sa to dostaví? Ako často? mávate napríklad aj pískanie na hrudi?

  • Mávate pri pocitoch dušnosti aj kašeľ, alebo pískanie na hrudi?
    Opakujú sa ťažkosti často? Určite by bolo potrebné urobiť aj pľpcne vyšetrenie- RTG snímku, dychovú skúšku.
    A EKG vyšetrenie, ak ste nemala urobené. Môže o byť aj napr z hrbtice, ale na to sa radšej nespoliehajte a dajte sa odborne vyšetriť.
    Výmenné lístky už nie sú potrebné, ale na prvé vyšetrenie by bolo dobré odporúčanie od lekára a zdravotná dokumentácia alebo výpis z dokumentácie. Ale možno Vás vezmú aj bez toho, ak sa objednáte…

  • Dobrý deň, to vykašliavanie máte iba po námahe? A pri každom počasí…? nemáte problém s dutinami, nádchu,. zatekanie hlienov z horných dýchacích ciest? Veľmi často to býva práve táto príčina.

  • Dobrý deň, Katarína. fajčila ste niekedy? Ak Váš problém pretrváva, dajte si urobiť dychovú skúšku-spirometriu a ev. RTG snímku pľúc.

  • Dobrý deň odpovedám dosť neskoro, možno je to už neaktuálne: u nas nemám skúsenosti s liekom Esbriet.Klasickou liečbou pri fibróze je práve Prednison… Liek Daxs je na ochorenie CHOCHP od III. štádia(píšete, že manžel má II. štádium).
    Napíšte mi o manželovi nejaké novšie informácie…

  • Dobrý deŃ, najprv musím povedať, že je naozaj smutné, ak Vám takto neskoro diagnostikovali ochorenie. Dúfam, že sa máte lepšie ako v januári, zaujímalo by ma, aké lieky užívate, čo Vám pomohlo. A čo váha? darí sa Vám trochu schudnúť? napíšte, čo sa zmenilo …. Držím palce ! HL

  • Dobrý deň, pani Mirka,

    dlho som neodpovedala,je Vás problém ešte aktuálny? ak áno, napíšte mi, ozvem sa.

  • Dobrý deň, dlho som neodpovedala, dúfam, že Váš zdravotný stav je vyriešený a že ste OK. Ak nie, napíšte… H.

  • dobrý deň, máte už problém s emfyzémom vyriešený? dlho som totiž neodpovedala, napíšte, ako ste na tom teraz..

  • máte Váš problém s vykašliavaním vyriešený?(dlho som neodpovedala) ak nie, napíšte…HL

  • dobrý deˇ,prečítala som si opakovane vaše ťažkosti a trápenie s tým…Z toho, čo píšete, je mi ťažko sa vyjadriť, čin to bola embolia. Potrebovala by som konkrétne nálezy, napr-ako vyzerala rtg snímka pľúc, či ste mal urobené aj iné vyšetrenia-tzv .D-diméry, hematologické vyšetrenie a pod.Pri tejto diagnoze by mal byť záver jasný….

  • dobrý deň, je Váš problém ešte aktuálny? – čo sa týka CHOCHP-prosím, napíšte mi, nakoľko prešla dosť dlhá dob,.či sa to u Vás nekajo posunulo,ohľadom upresnenia diagnózy.
    Ďakujem HL

  • U akého lekára ste bola? a robili V8m vyšetrenie nejakých hormónov?Opakujú sa trie isté ťažkosti naďalej, ak áno, je intenzita a frekvencia rovnaká?

  • Dobrý deň,

    samotný tuberkulínový test a Quantoferonový test sú pomocným diagnostickým vyšetrením na odhalenie tzv.latentnej(skrytej tuberkulózy- napr u pacientov, ktorí boli v kontakte s tuberkulózou, ktorí berú biologickú liečbu a pod. Samotný test ešte nestanovuje, alebo nevylučuje tuberkulózu.Dôležité je najmä RTG vyšetrenie a vyšetrenie spúta-hlienov. . V prípade Vášho otca ma zaujalo, že stále mal zlé výsledky z rtg…Dôležité je, aké sú vysledky RTG po ukončení liečby,( mal by byť negatívny snímok v zmysle zápalových zmien, ak nie je, malo by sa doplniť nap CT vyšetrenie pľúc) a či je výsledok zo spúta negatívny…POzhodniotení RTG, testov a stvu apcienta musí odborný lekár pneumolog rozhodnúť o postupe- tzv. preventívnej liečbe.
    Pri otvorenej forme TBC pacient vylúčuj tiberkulózne bacily, označované aj ako BK.

  • MOžno odpovedám neskoro a problém s manželom máte vyriešený…

    BiPAP sa používa pri tzv. syndróme spánkové apnoe, diagnoza sa potvrdzuje v tzv. spánkových laboratóriách.Kde je najbližšie podľa Vášho bydliska, by Vás informovali na príslušnej pľúcnej ambulancii.

  • nemáte nejaký druh alergie, nepostrehla ste, že by to bolo výraznejšie v súvislosti s nejakým prostredím, chladom….. iba námaha?

  • Dobrý deň,

    nie som si istá, či je dosatočná liečba-liečba-nizka dávka…Koľko hodín inhaluje denne kyslík?Vedela by som sa dostať k poslednej správe?- funkčné vyšetrenie a pod.
    Prajem pekný deň HL

  • Koľko hodín denne inhaluje kyslík doma? má stálôe znížené hodnoty pO2..Ja by som možno posilnila liečbu….Bol fajčiarom?

  • Pozitívne je, že boli vysledky v poriadku, -napr kardiologia.A hlavne,že sa to už nezopakovalo. Ak by sa náhodou ťažkosti objavili znova, dajte si urobiť testy na štítnu žľazu.
    Prajem pekné dni a veľa zdravia HL

  • Vyšetrujp sa protilátky cjlamydie a mykoplazmy a tam sa dá zistiť, či ide o prekonanú alebo práve prebiehajúcu infekciu. Ak sa zistí prekonaná, a nie sú žiadne ťažkosti, tak sa pacient iba určitú dobu sleduje. Ak ťažkosti sú-potom je potrebné liečiť.
    Niekedy ale môže byť tzv. hyperrektivita priedušiek-reagujú na akýkoľvek podnet-napr. chlad, námahu…Môže sa to prejaviť dušnosťou, kašľom…
    Či máte astmu alebo nie, to je potrebné zistiť vyšetreniami-napr akú ste mala dychovú skúšku?
    Samotná cysta štítnej žľzy by takéto ťažkosti nemala spôsobiť, za predpokladu, že sú hladiny hormónov v norme, že žľaza pracuje normálne.
    Čo sa týka námahy, dôležité je aký máte napr tlak, EKG vyšetrenie a urobiť ev. záťažový test(kardiolog).
    POzdravujem, ak Vám niečo nie jasné, napíšte… HL

  • nemáte Vy náhodou tzv reflux? nemáte ťažkosti s kyselinou žaludočnou?-

  • Dobrý deň

    na potvrdenie CHOCHP je potrebné :dôkladná anamnéza-lekár Vás vyspovedá, ako dlho fajčíte, aké choroby ste prekonala, presný popis ťažkostí….popočúva Vás, dôležitá je spirometria- s tzv bronchodilatačným testom-urobí sa dychová skúška, užije s inhalátor na rozhtiahnutie priedušiek apo niekoľkých minútach sa urobí znova dychová skúška.
    RTG snímku máte. Urobila by som vyšetrenie hlienov-spúta-,základné laboratorne vyšetrenia-sedimentáciu, krvný obraz, CRP….
    Vyšetrenie krvných ploynov-ABR.Vzhľadom na Váš vek by som urobila aj imunologické vyšetrenie-spoľahlivo odlíšiť astmu od CHOCHP.
    A dôležité je mať pod kontrolu tlak-teda určite interné a kardiologické vyšetrenie.Udávate dušnosť po námahe, snááď Vám urobia aj záťažový test-byciklovú ergometriu.Napíšte potom, ako to dopadlo.Držím palce… H.

  • ako dopadli Vaše ďalšie vyšetrenia na CHOCHP?

  • Na základe toho, čo píšete, môže sa jednať aj o tzv.erythema nodosum…tu je potrebný pneumológ,je potrebné vylúčiť sarkoidózu pľúc.Je stanovený určitý postup vyšetrení..A ešte by to mal súčasne posúdiť aj dermatológ-kožná ambulancia.Napíšte, či od napísania Vašej otázky bolo niečo z toho urobené.

  • pošlite mi výsledky na e-mail : lescisinova.h@gmail.com
    Potom poprosím kolegov v Bratislave o kompletné vyšetrenie
    HL

  • Ešte raz som si prečítala správy, z tej poslednej by ma zaujímalo, či už sú výsledky z imunologie a ešte som nenašla, či bolo robené tzv ABR-vyšetrenie krvných plynov, hodnota kyslíka v krvi… Neuvažoval Váš lekár napr nad liekom Daxas? Je určený pre IV. štádium ochorenia, ak nepostačuje doterajšia liečba.

  • Dobrý deň

    4.6.2012 som Vám posla info, že správa došla….

    Pozrela som si opakovane všetky výsledky, a diagnózy. ktoré sú uvedené a neliečené, trochu ma to prekvapilo,že neužíva lieky napr na vysoký tlak…
    Čo sa týka hlavného pľúcneho ochorenia, podľa môjho názoru by mal mať intenzívnejšiu liečbu-vyššie dávky liekov.
    Kde mal stanovenú diagnozu?Bol na vyšetrení vo Vyšných Hágoch?

  • Tá vodnatá sekrecia z nosa môže byť na alergickom podklade.
    Ako píšete, pri CHOCHP je základným príznakom aj kašeľ. Na základe čoho V8m diagnostikovali CHOCHP III (aké ste mal robené vyšetrenia) a akú ste dostal liečbu?)HL

  • Dobrý deň, ja by som Vám dala na zváženie kompletné vyšetrenie na lôžku na pľúcnom oddelení- (ak sa má horšie a ešte k tomu tie plesne-to je potrebné riadne vyšetriť a liečiť). Najlepšie by bola pľúcna klinika- Bratislava alebo Národný ústav vo Vyšných Hágoch.Skúste sa s ním porozprávať na túto tému.

  • Technika inhalácie je veľmi dôležitá. Ak neužíva správne, to akoby nebral nič…
    Na diagnostické vyšetrenie a liečbu vo V.Hágoch požiadajte rajónneho plúcneho lekára. Ten súčasne zváži, či sú vhodné V.Hágy alebo možno nižšia poloha.
    Na takýchto lôžkach by pacienta mali kompletne vyšetriť, nasadiť liečbu a naučiť ,kontrolovať techniku inhalácie.

  • Dobrý deň,
    Z Vašej otázky neviem či to bola krv od chorého alebo zdravého pacienta. Čo sa týka prenosu TBC infekcie,
    prameňom infekcie je najčastejšie človek chorý na TBC, menej často zvieratá (hovädzí dobytok).

    Cesta prenosu: pôvodca tuberkulózy-tbc mykobaktérie sa šíria vzdušnou cestou a do organizmu vstupujú dýchacími cestami inhaláciou drobných infekčných kvapôčok. Ak sa mykobaktérie dostanú z organizmu človeka von, ide o tzv. otvorenú tuberkulózu. Človek chorý na TBC pri pľúcnej forme vylúči mykobaktérie z organizmu vykašľaním spúta, pri urogenitálnej alebo črevnej forme močom, stolicou, pri kostno-zhybovej forme sekrétom.

    Najinfekčnejším biologickým materiálom je spútum-hlieny. K infikovaniu osôb dochádza vdychovaním infekčného hlienu pri kašľaní či kýchaní človeka chorého na TBC. Zriedkavejší je prenos potravou alebo prehltnutím infekčného materiálu. Veľmi vzácny je hematogénny prenos(prenos krvou) z matky na plod.

    Vstupnou bránou infekcie je dýchací systém, o čom svedčí aj vysoký podiel pľúcnej TBC, ktorá tvorí 80 – 90 % všetkých foriem TBC. V tráviacej sústave sa môžu mykobaktérie uchytiť už v ústnej dutine alebo na mandliach, častejšie však v črevnej sliznici. Zvýšenú citlivosť voči infekcii TBC majú oslabení jednotlivci (imunodeficiencia a infekcia HIV), starší jedinci a ľudia s polymorbiditou, hlavne pri cukrovke, vredovej chorobe žalúdka, alkoholizme, narkománii alebo pri liečbe hormónmi a pod. Zvýšený výskyt bol zaznamenaný i u ľudí z nižších sociálnych skupín, ako sú nezamestnaní, bezdomovci, prisťahovalci.
    Prenos krvou by bol raritou, iba z človeka veľmi silne infikovaného tuberkulóznymi bacilmi.
    To by Vás ale musel lekár daného oddelenia upozorniť, že šlo o krv chorého na TBC.
    Ak máte akékoľvek pochybnosti, oslovte lekára pľúcneho oddelenia, sú vyšetrenia, ktorými sa dá zistiť, či k infekcii mohlo dôjsť.

    Pozdravujem a ak by ste mala nejaké otázky, alebo Vám moja odpoveď nestačí, napíšte.

  • Umelý spánok je práve aj na to, aby sa “šetrili “ostatné orgány. Aký bol dôvod uvedenia do umelého spánku, píšete, že mu prišlo zle a nevládal dýchať- Bol to akútny zápal alebo iná príčina?Dobrá správa je, že sa zotavuje, že sa upravuje tlak-to je velmi dôležité. A zotavovanie a ďalší osud závisí aj od neho samého. režim, dôležitá bude rehabilitácia-má ochabnuté svalstvo. A verím, že pri uvedenom štádiu ochorenia má dostatočnú kvalitnú základnú liečbu.
    Zopakovať sa to nemusí, ale musí ozaj dodržiavať predpísané liečebné postupy. A veľmi dôležité je aj to, či má okrem CHOCHP aj iné závažnejšie ochorenie a či je tiež dobre liečené…

  • Dobrý deň,

    Mne by nestačilo iba CT vyšetrenie, robila by som ďalšie, aj funkčné testy-lebo mi nesedí záver spirometrie-bez ventilačnej poruchy a diagnóza CHOCHP III.
    Kašlete, mávate pískavé dýchanie?
    Na akom oddelení ste bola hospitalizovaná?
    U Vás je potrebné upresniť diagnózu a liečbu……
    Viete mi poslať viac informácií z hospitalizácie?

  • Zita Pastucgová:

    Ďakujem pekne p. doktorka,
    hospitalizovaná som bola na internom oddelení, nekašlem dýcham v podstate bez problémov . len sa nemôžem z hlboka nadýchnuť. Po hositalizácii na prvej kontrole pneumolog stanovil diagnozu bronchitis chronika intersticiálny plucny proces bilat, obštrukcia v MDC pulzoximetria v norme, užívala som Atrovent 2x l a Ecobec 2×1. Asi po týždni sa mi stav zhoršil, pneumolog mi pridal onbrez 150 mg a ku prv stanovej diagnóze doplnil + CHOPCH III št. Žiadne ďalšie vyšetrenie neurobil. Problémy pretrvávali ďalej / po aplikácii sprejov bola úľava v hlbokom nadýchnutí cca 3-4 hod., niekdy i menej a potom cez deň znova problém s nadýchnutím, pocit ťažoby na prsiach/.
    Lekár mi pridal ešte Atimos, ale po ňom som mala veľmi vysoký tlak 210/85. Žiadne ďalšie vyšetrenia neurobil. Kardiologké vyšetrenia mám stále v norme.
    Chcem sa spýtať, či zlepšenie dýchania môže nastať až po dlhšom užívaní týchto liekov, alebo je potrebné dolniť ďalšie lieky. K pneumológovi chodím pomaly dva krát do týždňa, žiadne ďalšie vyšetrtenia nerobí, pridá liek, ale také výraznejšie zlepšenie stále nie je.
    Ďakujem.

  • Ešte ma zaujíma, či nemáme ťažkosti s chrbticou-problém nádychu-pri chronických pľúcnych ochoreniam je skôr problém s vydýchnutím. …
    Ďalšie lieky by som určite nepridávala, je pravda, že je potrebné, aby sa liek užíval dlhšiu dobu.ale pri terajšej Vašej kombinácii by sa efekt už mal dostaviť. Otázkou mi stále ostáva intersticiálny proces. K upresneniu diagnózy by bolo potrebné urobiť tzv . difúznu kapacitu a ak nemámte krvné plyny, tak aj tie…

  • Ako som Vám písala, rehabilitácia bude pre neho veľmi dôležitá. Ak mu neukážu cviky v nemocnici-rehabiltačný pracovník, ideálne by bolo ak by sa dostal-ak mu to stav dovolí-na kúpeľnú alebo sanatornu liečbu, kde sú procedúry zamerané na dýchacie cesty. Ak by sa to nedalo realizovať, plúcny lekár Vašej spádovej oblasti by ho mohol inštruovať, na mnohých ambulanciách máme aj DVD s cvikmi vhodnými pre ochorenia dýchacích ciest.
    a dôležitý bude každý pohyb-

  • Každý má šancu, závisí od mnohých vecí, ale aj optimizmu… pacienta aj okolia…
    Nabudúce nedajte na slová ošetrovateľa, poradte sa len s lekárom, najlepšie tým, ktorý má ocka priamo v starostlivosti. Ak sa dostane z toho najhoršieho, iste by mu prospelo liečenie,spojené s rehabilitáciou..Držím palce.

  • som rada, že ste spolu, dúfam, že je to zase o niečo lepšie.
    Chodí ocko na pľúcnu ambulanciu? Po prepustení je sledované jeho dýchanie napr. aj funkčne a vyšetrením krvných plynov?
    To by sa malo sledovať , no a samozrejme tá rehabilitácia… Obráťte sa na dobrého pľúcneho lekára.Pozdravujem a držím palce

  • doporučujem opakovane vyšetrenie spúta na kultivácie, výter z hrdla, nosa … čo ste užíval na candidu:? je ôležité mať v poriadku horné dýchacie cesty- ak máte chronický zápal a polypy, neviem či stačí bioparox….
    Akú máte spirometriu?
    asi ani astma nie je celkom OK ….

  • ak ste ešte nenavštívila lekára a ťažkosti trvajú, tak choďte na vyšetrenie. Môže to byť alergia na plesne- možno iba tie, ktoré boli v pivnici. Aby Vám to z nosa a hrdla “nezišlo” na priedušky.Ale píšete, že máte sklon k bronchitídam. Tu je už potrebné dôkladne vyšetrenie,môže sa jednať o chronický priebeh… A niekedy práve aj plesne môžu byť spúšťacom chronického ochorenia. Nepodceňte to.

  • ste si istý, že tie bolesti sú práve následkom biopsie? Z akého dôvodu ste mal biopsiu robenú? a aký bol výsledok?

  • vedel by ste mi poslať nejakú bližšiu informáciu ohľadom biopsie? A keď sa objavili tie prejavy a koži, čo na to kožný lekár?

  • vedela a mohla by ste mi poslať nejakú správu z hospitalizácie?

  • zachrípnutie a kašeľ, ktorý popisujete, a predtým prekonaná angína, môžu byť buď z nedoliečenej infekcie – ak aj trvajú zvýšené teploty, alebo sa môže jednať o prebiehajúce ochorenie, hlasiviek, ale aj napr. z dutín prínosových. Ak ťažkosti trvajú, doporučila by som aj krčno-nosno-ušné vyšetrenie- ORL:

  • predpokladám, že výsledok biopsie bol negatívny-bez nálezu… A čo uzlíky na pľúcach? tie zmizli?

  • chlamydie môžu postihnuť ktorýkolvek orgán.Hodnoty IgA sú z hľadiska ochorenia dôležitejšie ako IgE(tie svedčia o prekonanej infekcii…….Ťažkosti,ktoré máte, môžu byť spôsobené touto infekciou.Je potrebné to čo najskôr liečiť.

  • ťažkosti, pokiaľ vznikli náhle alebo v krátkom čase, môžu byť spôsobené chlamydioumáte pozitívnu aj hladinu IgA, čo znamená, že je to aktívne. ja by som to preliečila

  • máte pravdu, ťe užívanie liekov proti bolesti a podobne nie je riešením, Iba utlmuje bolesť, ale nerieši problém.Skúste sa poradiť na rehabilitácii, možno nejakými procedúrami by sa to dalo zmierniť. Ja sa poradím s chirurgom a lekárom, ktorý sa venuje chronickej bolesti….

  • pošlite poštou:Helena Leščišinová,MUDr
    ambulancia PaF
    NsP SV.Jakuba n.o.,
    ul.Sv.Jakuba 21
    085 01 Bardjejov
    pozriem si to a ozvem sa.

  • ešte ma napadlo, ak ste mal sklon k sarkoidóze, je potrebné zistiť, či to nemôže byť napr. sarkoidóza v jazve po biopsii-aj taká možnosť existuje

  • potrebovala by som niektorékonkretne vysledky&- CRP, FW,borelie, ako to dopadlo, a čo sa týka chlamydie, to som Vám napísala.môže byť artritída spôsobená práve ňou…

  • máte urobené aj ORL vyšetreni ? nos je volný, nemáte s tým problém? nemusia byť stery pozitívne, môže to byť napr. aj vykrivená prepážka…ktorá zadržiava hlieny a tie stekajú do hrdla… alebo napr. nadbytok kyseliny…sú tie hlieny čisté, nesfarbené? fajčila ste niekedy?

  • Danulka:

    Pani doktorka, dlhe roky ma trapi takyto problem. mam 25 rokov a stale sa mi tvoria hlieny v hrdle, ktore vypluvam. Je to neprijemne .Stery z hrdla a nosa mam negativne .Neviem čo by mi pomohlo, moj lekar nevie čo s tym.Dakujem

  • Vo Vyšných Hágoch je vynikajúca hrudná chirurgia, kľudne sa im zverte do rúk…

  • pokiaľ sú stavce zdeformované, ako píšete, ťažkosti sa budú opakovať.ale nevzdávajte sa rehabilitácie, aj keď dočasne, ale pomôže.

  • chlamydie sú nepríjemné, spôsobujú mnoho problémov, a pokial sa neliečia, ochorenie prejde do chronického.Je potrebné sledovať ako sa hodnoty budú pohybovať po liečbe.
    Nakoľko je zápal aktívny, je potrebné urobiť aj ďalšie základné vyšetrenia- FW, CRP….

  • vzorky sa odoberajú z miesta, ktoré je potrebné vyšetriť- konkrétne miestom ktoré sa nepozdáva….

    podľa toho čo píšete, bola vyšetrená uzlina, s okolitým tukovým tkanivom… ak ste to dobre opísal.máte už výsledok biopsie?

  • poslala som Vám správu e-mailom

  • som trochu prekvapená, že s Vami nič nerobia,ako som písala, samotné chlamydie pokial nerobia problémy, sa nemusia liečiť, ale Vy píšete o opuchoch malých klbov….
    A čo na to reumatológ? tan Vás iba poslal na pľúcne?
    Aké vyšetrenia V8m ešte robili?

  • pozriem sa na Vás, zavolajte v týždni na ambulanciu, dohodneme sa.
    054 4788385 alebo 054 4788474

  • CHOCHP -chronická obštrukčná choroba pľúc-chronické zápalové ochorenie dýchacích ciest, prejavujúce sa kašľom,dýchavicou, poklesom pľúcnych funkcií..
    hypokapnia-znížené množstvo oxidu uhličitého v krvi v dôsledku rýchlejšieho a hlbšieho dýchánia v kľude, napr. při hysterii, horúčke,alebo pri niektorých pľúcnych ochoreniach aj napr. v dôsledku rýchlejšieho dýchania pri astme..
    Spomínané bronchiektázie môžu byť príčinou opakovaných zápalov, aj bronchopneumonie.Hraničné zníženie subpopulácie CD8+T ly je pri zápaloch-astme bežné,predpokladám , že imunológ alebo pľúcny lekár to majú pod kontrolou a že máme dôkladnú liečbu astmy.

  • Dobrý deň,

    toho strachu z rakoviny sa čím skôr zbavte, lebo si zničíte psychiku.. ak ste bola na rtg snímke, verte, že to lekár dobre pozrel.Ale ak máte pochybnosti, navštívte ešte jedného lekára, nezávisle, nech to posúdi ešte raz…Vy si môžete tú snímku dať vyhľadať. Nepredpokladám, aby sa niečo zmenilo za 2 mesiace, ale ak Vám to má pomôcť zbaviť sa strachu z rakoviny, nech urobia novú snímku. Ale potom už na to nemysite…Ak máte 27 rokov a prestala ste fajčíť, je to to najlepšie, čo ste mohla urobiť….
    Píšete, že máte ťažkosti s chrbticou, preto tá bolesť—-tu by mohla pomôcť rehabilitácia.

  • a nosom dýchate volne? Nemávate ho upchatý? nemusia byť stery pozitívne, môže byť aj určity druh alergie.
    A bolo by vhodné vyšetriť aj hlieny- spútum na kultiváciu, nielen stery.
    Fajčila ste niekedy? Sú ťažkosti počas celého roka, alebo v určitých ročných obdobiach?
    Ak sa nenájde príčina, navštívte alergológa. ( napr mlieko môže podporovať zvýšenú tvorbu hlienov)

  • dúfam, že od 6.1.2013 sú už Vaše ťažkosti vyriešené.

  • liečba candida je niekedy zdlhavavá a vyžaduje trpezlivosť a skúsenosť lekára.Niekedy, ak si lekár nevie poradiť, možno poradia v laboratoriu, kde candidu vyšetrili. Závisí aj od toho, či okrem kandidy je v spúte aj nejaký bacil a či sú nejaké klinické prejavy.Aké užívate lieky na CHOCHP?Užívate nekaý inhalátor? máte v poriadku cukor v krvi?

  • vedeli by ste mi poslať napr. nejaké vysledky alebo správu z hospitalizácie?

  • ťažkosti, ktoré uvadzate by mohli byť z chrbtice, ale tá krv- nemávate krvácanie z nosa? v poriadku zuby? dutiny?.
    neberiete nejaké lieky na riedenie krvi? aký máte krvný obraz?
    Ak nič z toho a krv v spúte sa opakuje, ja dávam robiť CT hrudníka a ak je negatívny, aj hematologické vyšetrenie

  • Simona:

    ale krv mám v poriadku ..no skor zuby to môžu byť a dnes ráno jak som sa zobudila mi išla aj z nosa …..

  • máte už svoj problém s prítomnosťou krvi v hlienoch vyriešený? ak nie, prosím ozvite sa ešte raz

  • ak je to ešte aktuálne, môžem Vám poradiť lekára v BA- Môže to byť na psychickom podklade? stres? ale napr aj tzv.gastroezofageálny reflux.Ozvite sa.

  • možno sa ozývam neskoro, trvá ešte Váš problém? nemávate pálenie záhy? Ako sa máte teraz, užívate nejaké lieky, napíšte…

  • ako je to s Vašimi zdravotnými problémami v tomto ročnom odbobí?

  • Čo na Váš stav internista-užívate iba Digoxin? udávate aj opuchy nôh…. Ako znášate liečbu, ktorú máte na CHOCHP? udávcate, že inhalujete kyslík 24 hodínm TRo nbie je dobre. aké sú vysledky krvných plybnov, koľko máte kyslíka v krvi? verím, že to niekpot kontroluje.a udávate chlamydiovú infekciul. Tu treba riadne preliečiť…ako často navštevujete pľúcnu ambulanciu?

  • mate už problém vyriešený? bola ste na bronchoskopii ?alebo sa to nejako doriešilo?

  • ak ešte nemáme uzavretý problém CT, ozvite sa mi, aj e-mailom… lescisinova.h@gmail.com

  • zaujímal by ma dôvod, kvoli ktorému bola robená difúzna kapacita….

  • sťažený nádych môže byť spôsobený aj chrbticou, ale je potrebné to potvrdiť alebo vylúčiť-rehabilitácia?

  • som rada , že sa našla príčina, prajem pekné leto.

  • príznaky, ktoré popisujete, by mohli mať príčinu:
    ORL oblastii-bola ste na krčnom? -dutiny, mandle…
    tráviaci trakt-tzv. reflux-nemávate pálenie záhy, problémy s trávením?
    mala ste robené výtery. vyšetrenie spúta, hlienov?
    máte v poriadku štítnu žľazu? to sú veci, na ktoré vy som sa ja sústredila.

  • Dobrý deň, opakovane čítam Váš CT nález,
    GGO- z anglického Ground Glass opacity – tzv. obraz mliečneho skla- samotný nález nepoukazuje na žiadnu konkrétnu diagnozu bez iných vyšetrení- môže sa vyskytovať napr. aj u astmy, chronických zápaloch.. aj pri tzv intersticiálnych pľúcnych procesoch,aj pri chronickom tromboembolickom ochorení… opakovane embolie,je veľa stavovm, kde takýto obraz môže byť popísaný

    ale u Vás je to popísané GGO tak malé, že nemusí znamenať obsolútne žiadne ochorenie- môžu to zmeny po zápale pľúc…
    Napíšte mi, aký bol dôvod vyšetrenia,či trpíte nejakým chronickým pľúcnym ochorením…
    či bolo robené CT-alebo tzv HRCT- s vysokým rozlíšením, a kto vyšetrenie hodnotil- či rtg lekár alebo pľúcny lekár…

  • Dobrý deň, v pľúcach sa Vám mohli usadiť čiastočky prachu- starej farby a hlavne, ak udávate, že Vás viac rokov dráždi na kašeľ. Chodíte k nejakému odborníkovi?

  • LAP-lymfadenopatia- lymfatické uzliny, môže sa jednať o zväčšenie.
    Zarazili ma tie opakované bronchopneumónie,a exacerbácie CHOCHP.
    Akú máte liečbu astmy a CHOCHP? a aké spirometrické hodnoty?
    Navštevujete aj alergologa? Čo Vaša imunita pri tých opakovaných zápaloch???

  • tie zmeny na CT môžu súvisieť aj v udávanými bronchiektáziami….
    Píšete, že to bolo kontrolné CT po 2 rokoch. vyjadrili sa nejako k dynamike? či sa to za tie dva roky zmenilo?

  • CT nález zodpovedá bronchiektáziám a znemám, ktoré sa pri nich vyskytujú, čiže v tomto smere by to mal byť stabilný nález.. Pri zmenách v imunite a častých infektoch beriete nejakú liečbu na podporu imunity? A na prevenciu častých infektov?Chronické choroby sa vyliečiť nedajú , ale pri správnej a dostatočnej liečbe by ste mali žiť normálnym životom… Pozitívne je, že nemáte obštrukciu, všetko mi to viac sedí na prevahu astmatických ťažkosti ,než na CHOCHP- aj alergické prejavy a pod…

  • Dobrý deň,
    ak ste mal ochorenie diagnostikované v detstve, tak to CHOCHP nie je. nemusí to byť ani astma, a podľa toho, čo píšete, podľa príznakov, to asi ozaj ani astma nemusí byť.
    skolioza a ordóza bývajú veľmi často príčinou takých ťažkostí, ako opisujeje Vy.
    a tie nádychy cez ústa pravdepodobne súvisia s vybočenou prepážkou nosa…
    Tieto stavy sa ale dajú odstrániť, ev. liečiť. vo veku 29 rokov by ste nemal mať žiadne dychové ťažkosti… a ak by to aj mala byť napr. astma, musí ju lekár potvrdiť alebo vylúčiť…..
    jet

  • Dobrý deň, je dôležité, či sa jedná o kontro,né vyšetrenie- na porovnanie stavu, alebo nový nález. Pľúca sú v poriadku, nodulyily-lymfatické uzliny, ale zaujímalo by ma, či predtým bola voľná tekutina v pleurálnom priestore. Kto dával robiť CT a kto ho hodnotil?

  • Máte normálnu spirometriu, čo je dobré. ale na druhej strane chropky bazálne, suchý kašeľ a časté zápaly priedušiek…Možno aktuálna liečba nie je dostatočná… Mávate počas zápalu priedušiek vyšetrené hlieny? Ranné zachrípnutia môžu súvisieť aj s inhaláciou liekov- vyplachujete si po každej inhalácii ústa? a ak si vdýchnete formoterol, cítite úľavu,,, alebo sa Vám aspoň následne podarí trocha vykašľať?
    Ak celý rok kašlete, ešte je potrebné zistiť, či neužívate súčasne nejaké lieky, ktoré by kašeľ mohli provokovať ( lieky na srdce, tlak…

  • pokiaľ vobec nevykašliavate, je otázna diagnoza CHOCHP. tiež mi k tomu nesedia chropky bazálne, ktoré popisujete a aj to, že po liečbe nemáte úľavu. A normálna spirometria. Prehodnotila by som diagnozu….
    kedy ste bol naposledy napr. u internistu, a kedy ste mal posledné EKG vyšetrenie…

  • viliam:

    K Vasej otazke zo dna 14.febr. len tolko, ze okrem montelukastu msd uzivam uz viac rokov ecobec a formoterol. Antrovec som musel vyradit, pretoze som od neho uzastne kaslal. S pozdravom Ing. Jankovic Nitra

  • a čo Vaše horné dýchacie cesty? dýchanie nosom, dutiny…
    môžte mi napísať aj na :
    lescisinova.h@gmail.com

  • viliam:

    Dobry den pani primarka. Nehnevajte sa ze Vas zasa kontaktujem, ale posledne 2-3 mesiace mam neustale zachvaty kaslu-mam podrazdene dychacie cesty. Uzival som augumentin, potom zinat 500 plus mukosolvan a 3.februara mi pneumolog /pani primarka odisla do dochodku/ predpisal montelukast msd 10mg, plus atrovent n20. Kasel mi vsak neprechadza-tie astmaticke zachvaty mam stale a pri uziti 2-vdychov atroventu este viac kaslem. Trpim na CHOCHP, a samozrejme na Astmu. Spirometriu som absolvoval 3. febr. 2014. Keby Kosice neboli tak daleko od Nitry a samozrejme s Vasim suhlasom by som vysetrenie najradsej absolvoval u Vas. Mozete mi prosim aspon takto nieco poradit? Ine vysetrenie som robene nemal a na kontrolu mam prist po vyuzivani montelukastu. Za Vasu odpoved vopred dakujem. S pozdravom Jankovic Viliam, Nitra.

  • dobrý deň , vedeli by ste mi poslať posledné správy- napr. z neurológie a z Dolného Smokovca?
    Potrebovala by som viac informácií… na Váš e-mail píšem kontakty, kam mi môžete správy poslať.

  • máte už výsledky z metabolických vyšetrení?

  • Dobrý deň, v prvom rade ja svojim pacientom doporučujem čím viac pohybovej aktivity!!! koľko zvládne, sám musí vedieť, čo dokáže. Len nech nebude inaktívny. Ja som pacientom rozdala som aj CD nosiče s návodom na cvičenie… a existujú aj obrázkyy s návodom, aké cviky sú vhodné.
    Liečbu má dobrú.
    Čo s týka CT- nález je nejednoznačný, určite by som s odstupom času zopakovala- napr 1 mesiac, alebo by som pacientovi dala urobiť bronchoskopické vyšetrenie.

  • respiračná arytmia je zložitý fyziologický dej.pri ktorom sa menia vlastnosti srdca-frekcencia tepu, výdaj srdca a to v závislosti na výdychu a nádychu.výsledkom je zvýšenie tepovej frekvencie pri nádychu a naopak. V pripade, že je tato arytmia hmatna na radialnej arterii na zápästí, hovorime o respiračnej arytmii, ktora môže byť patologická u starších ľudí, u mladých a vegetatívne labilných je častejšie sa vyskytujúca a prevažne nezávadná…

  • Pán Jankovič, Vy užívate iba atrovent a montelukast? a máte astmu aj CHOCHP?

  • od roku 2011 je nová klasifikácia CHOCHP
    predtým boli stupne I-IV, teraz je A,B,C,D

    Váš odborný lekár Vás má podľa nových stupňov preklasifikovať, lebo možno by mala byť zmenená aj liečba.

  • ak máte astmu a alergiu, a ste na tejto liečbe stabilizovaný, a ak to dobre znášate, je to v poriadku.

  • prognózy sú všeobecne dobré, ak je správna liečba.Pozitívne je to, že to dobre zvládol v detstve. Predpokladám, že je sledovaný na odbornej ambulancii a má správne dávky kortikoidov.
    Tých skúseností s pacientmi, kde ochorenie bolo zistené v detstve, je ozaj veľmi málo. Máme poradu, spýtam sa kolegov, aké majú skúsenosti-ak vôbec majú a ozvem sa Vám.

  • pri tejto liečbe by ste sa mala mať dobre. Ak to tak nie je, Váš odborný lekár by mal prehodnotiť liečbu. Ako ste na tom s nádchou? Je to pri Avamyse dobre?

  • aké máte kožné testy? nie ste alergická napr. na baktérie?

  • Vaša liečba je skôr zameraná na astmu,. Vy však máte aj CHOCHP…. bolo by potrebné zamerať sa aj na túto diagnózu….možno by mať Váš odborný lekár prehodnotiť liečbu, ak nie ste dobre stabilizovaný….

Poslať otázku ohladom CHOCHP na pani Dr.Leščišinovú